Annons
Nyheter

Sista långfilen tillverkad

Arla har tillverkat sin sista långfil. Mejeriet i Sundsvall, som funnits sedan 1948 enligt Sundsvalls Tidning, stängde på söndagen.
Mat • Publicerad 8 maj 2023
Framöver får mjölken fraktas från Stockholm för att nå konsumenterna i norr.
Framöver får mjölken fraktas från Stockholm för att nå konsumenterna i norr.Foto: Janerik Henriksson/TT

Produktionen flyttar till Kallhäll utanför Stockholm, men långfilen – som lanserades 1965 med en "mild syrlighet och sammanhängande, lång konsistens" – följer inte med.

"När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre", sade mejerichef Jörgen Thunholm tidigare i ett pressmeddelande.

Annons

Orsaken till att mejeriet lagts ned är förändrade konsumtionsmönster där kunderna köper allt mindre mjölk och filmjölk, de två produkter som mejeriet i Sundsvall främst producerat.

Även den lokala Jämtlandsmjölken går i graven, då det enligt Arla inte vore ekonomiskt försvarbart att särskilja mjölken. De omkring 40 mjölkbönder som levererar till mejeriet i dag kommer i stället att leverera mjölk till Kallhäll eller till osttillverkningen i Östersund.

Omkring hälften av de omkring 70 anställda på Arla i Sundsvall blir kvar, på distribution och kyllager, enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons