Annons
Nyheter

SJ lättar på restriktionerna

Från och med den 1 juli lättar SJ på sina bokningsrestriktioner.
Två personer som inte tillhör samma ressällskap då kan hamna bredvid varandra – till skillnad från nu.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2020
SJ gör nu ändringar inför sommarens resande. Arkivbild.
SJ gör nu ändringar inför sommarens resande. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Representanter för SJ och Folkhälsomyndigheten träffades förra veckan efter att myndigheten valt att lätta på reserestriktionerna så att symtomfria människor kan resa inom Sverige från och med den 13 juni.

SJ gör därför vissa ändringar när det gäller bokningar med tåg. Tidigare under coronapandemin har tågen körts med maximalt 50 procents beläggning.

Annons

– Vi har tittat på hur vi ska kunna erbjuda fler att kunna resa i sommar och hur vi går praktiskt tillväga. Vi har diskuterat med Folkhälsomyndigheten hur man ska sitta och vad som är säkert och tryggt resande, säger Mats Almgren, kommunikations- och försäljningsdirektör vid SJ, till TT.

Ett mellanting

Förändringen blir enligt SJ ett mellanting av den nuvarande situationen och hur det ser ut i ett normalläge.

– Vi kommer inte fylla tågen till bredden. Någon exakt procentsats som kommer att vara blockerade säten kan vi inte säga i dagsläget, men planen är att man inte sitter på varandra utan en viss utglesningsfaktor.

TT: Betyder det att två för varandra okända personer kan hamna bredvid varandra?

– Ja, det kan bli så, men skulle du göra det så ska det finnas ett visst antal lediga säten så man kan flytta på sig.

TT: Men det låter ju som hela havet stormar ombord på era tåg?

– Nej, det kommer det inte att bli, det ska vi se till. Vi gör vad vi kan men den enskilde resenären har ett stort ansvar att bara resa om man är symptomfri.

Ändrar inte avbokningsregler

Det har också talats om att SJ skulle återgå till tidigare avbokningsregler. Man väljer nu att inte göra någon ändring utan behåller de nuvarande, generösare reglerna, bland annat fri uppgradering av ombokningsbar biljett till och med augusti.

– Får du symptom efter att du bokat din biljett ska du kunna boka av den kostnadsfritt, säger Mats Almgren.

Hur sommaren nu kommer att utveckla sig rent bokningsmässigt är svårt att avgöra även om man nu de senaste dagarna sett en viss förändring, påpekar Mats Almgren.

– Vi kommer från väldigt låga nivåer, försäljningen dök 80-90 procent från ordinarie nivåer och nu är vi uppe på 40-50 procent. Vi är fortfarande långt under normalläge. Det är fritidsresenärer som åker och de bokar tämligen sent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons