Annons
Nyheter

Färre cancerscreenas – självtest med posten

Screening av de vanliga cancerformerna har minskat på grund av hårda prioriteringar under coronakrisen, enligt Cancerfonden.
Region Skåne skickar hem självtest för livmoderhalscancer till tusentals kvinnor som inte screenas.
Coronaviruset • Publicerad 6 maj 2020
Cancerscreeningen har minskat i landets regioner på grund av den anstränga situationen under coronakrisen, enligt Cancerfonden. Arkivbild.
Cancerscreeningen har minskat i landets regioner på grund av den anstränga situationen under coronakrisen, enligt Cancerfonden. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Screeningen av livmoderhals-, bröst-, tarm- och prostatacancer får stå tillbaka i hela landet under coronakrisen, som en konsekvens av att regionerna måste fokusera på vården av patienter med covid-19, enligt Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

– Varje år får 60 000 personer i Sverige en cancerdiagnos, och varje cancerfall är ett cancerfall för mycket. Kan vi genom screening, tidig upptäckt, minska risken för att drabbas av cancer eller att upptäcka cancer så pass tidigt att man kan bli helt frisk, är det viktiga insatser, säger Årehed Kågström.

Tillbaka till normalläge

Annons

Cancerfonden vill att regeringen tar fram en nationell handlingsplan för att komma tillrätta med den minskade screeningen. Handlingsplanen ska bland annat ange hur lång tid det tar för vården att jobba i kapp eftersläpningen utan att den får långsiktiga konsekvenser.

– Vi har förståelse för att man måste göra svåra prioriteringar i vården, men om krisen blir långvarig är det viktigt att man redan nu förbereder för hur vi ska komma tillbaka till något slags normalläge, säger Årehed Kågström.

Självtest med posten

Region Skåne ska skicka självtest för livmoderhalscancer med posten till 10 000 kvinnor som i vanliga fall skulle ha kallats till kontroll hos barnmorska i maj.

– Vi hoppas att kvinnor använder sig av den här möjligheten för vi vet att självtesten är precis lika säkra som ett prov taget hos barnmorska, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi inom Region Skåne.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons