Annons
Nyheter

Stort covidutbrott bland vårdpersonal

Ett stort utbrott av covid-19 har drabbat personalen på infektionskliniken i Malmö. Flera har jobbat sjuka utan symptom.
Inrikes • Publicerad 13 december 2020
Flera sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på infektionskliniken i Malmö har nyligen testats positiva för covid-19. Arkivbild.
Flera sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på infektionskliniken i Malmö har nyligen testats positiva för covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det visar hur lömskt det här viruset är och hur svårt det är att skydda sig, oavsett hur försiktig man är, säger infektionsöverläkaren Johan Tham till Dagens Nyheter.

Totalt har 33–35 sjuksköterskor och undersköterskor samt 11 läkare på avdelningen nyligen testats positivt. På avdelningen arbetar sammanlagt 75–80 undersköterskor och sjuksköterskor samt 30 läkare.

Annons

– Sjukhusets resursteam har ställt upp med personal, backup har kommit därifrån, säger Thomas Nilsson vid Region Skånes pressjour till TT.

Skåne har drabbats hårt av den andra coronavågen, med drygt tre gånger så många sjukhusvårdade patienter nu som under vårens värsta fas. De svårast sjuka hamnar på infektionskliniken, en av sex covidavdelningar på Universitetssjukhuset i Malmö.

Trots att kliniken har sannolikt har de mest omfattande hygienrutinerna på hela sjukhuset har smittan alltså fått fäste bland personalen. En av förklaringarna är att flera av de anställda varit smittade utan symtom. Nu har sjukhuset dock börjat använda så kallade snabbtester på personalen, som ger svar inom 15 minuter.

– Det blir ju en game changer när man kan testa och skicka hem och på så sätt bryta kedjan, säger Johan Tham till DN.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur andel av personalen som smittats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons