Annons
Nyheter

Sju döms för förnedrande nollning

Brott • Publicerad 10 maj 2021
Sju personer har dömts för ofredande i samband med en förnedrande nollning. Arkivbild.
Sju personer har dömts för ofredande i samband med en förnedrande nollning. Arkivbild.Foto: Pavel Koubek/TT

Sju elever som stått åtalade för ofredande i samband med en nollning på en gymnasieskola i Lindesberg i höstas döms till ungdomstjänst, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

En nollning innebär att äldre elever välkomnar nya elever till terminsstart och ska genom olika initiationsriter se till att folk lär känna varandra.

Annons

Skolan har ett elevhem. Förstaårseleverna väcktes mitt i natten och därefter fick pojkarna delta i något som kallas för "kak-race" och flickorna slicka kvarg från andras kroppar. Allt under hot om straff för den som inte deltog.

De sju eleverna har efter en två dagar lång rättegång dömts till 35 timmars ungdomstjänst vardera. Dessutom ska de dömda, var och en, betala de nio målsägarna 5 000 kronor vardera i skadestånd för kränkning.

Samtliga åtalade och målsägande, utom en, är under 18 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons