Annons

Sju skepp med spannmål har lämnat Ukraina

Ukraina • Publicerad 3 november 2022
Lastfartyg i Bosporen. Arkivbild.
Lastfartyg i Bosporen. Arkivbild.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Flera fartyg med last av spannmål har kunnat lämna hamnar i Ukraina på torsdagen, sedan Ryssland återvänt till ett internationellt avtal om ukrainsk export.

Enligt FN:s koordinator rör det sig om sju skepp med över 290 000 tons last.

Annons

Men Ryssland, vars invasionskrig i Ukraina länge stoppade leveranser av spannmål, har ännu inte meddelat om man kvarstår i avtalet som löper ut 19 november.

– Vi måste avgöra hur effektiv uppgörelsen är innan vi fattar beslut om förlängning, sade president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov vid en pressträff på torsdagen.

Putin själv har sagt att han kan lämna avtalet när som helst om inte Ukraina uppfyller de säkerhetsgarantier som Ryssland krävt.

Ukraina säger att Ryssland tolkar avtalet godtyckligt.

Det var i lördags som Ryssland lämnade det internationella avtalet som innebär att en avmilitariserad sjöfartsled i Svarta havet hålls öppen för lastfartyg.

Medparter i avtalet är Turkiet och FN.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons