Annons
Nyheter

Sjuksköterskor vittnar om press

God gemenskap, starkt kollegialt stöd och bra relation till närmaste chefen. Men i övrigt finns stora problem för landets sjuksköterskor, enligt en färsk rapport från Vårdförbundet.
Arbete • Publicerad 12 maj 2022
Få sjuksköterskor är nöjda med sin arbetssituation. Arkivbild.
Få sjuksköterskor är nöjda med sin arbetssituation. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Det finns mycket att oroas över kring hur sjuksköterskorna har det på jobbet, visar Novusrapporten som Vårdförbundet har beställt.

1 100 medlemmar svarade på en webbenkät i april, där inte ens hälften (46 procent) är nöjda med sin nuvarande arbetssituation. Det är också en lägre andel än under våren 2020, då 54 procent angav att de var nöjda.

Annons

Mycket av bristerna kan kopplas till det höga trycket på jobbet, som i sin tur till stor del förklaras med bristen på sjuksköterskor och pandemin. Fler än hälften tycker att den höga arbetsbelastningen leder till att sjuksköterskorna inte kan ge den omvårdnad de vill, och ungefär lika många har upplevt en etisk stress kring prioriteringen av sjuka till följd på sjuksköterskebristen. Hälften tycker också att patientsäkerheten har försämrats de senaste två åren.

När det gäller sjuksköterskebristen ser inte medlemmarna någon direkt ljusning i sikte. Bara en av tio tror att arbetsgivaren har en förmåga att hantera problemen, medan inte ens en av 20 har förtroende för att regeringen och myndigheterna kan hantera dem.

Men det går att se en del ljusglimtar i rapporten. Trots stress och press är det bara en fjärdedel som på allvar överväger att byta jobb på grund av arbetssituationen som rått under pandemin. Nästan hälften tycker också att de hinner förkovra sig och ta in forskningsrön på arbetstid. Generellt vittnar de svarande också om god gemenskap, starkt kollegialt stöd och bra relation till närmaste chefen.

Fakta: Undersökningen

Novus genomförde undersökningen på uppdrag av Vårdförbundet. Drygt 1 100 sjuksköterskor som är medlemmar i Vårdförbundet svarade på frågor via en webbenkät om situationen under våren. Undersökningen genomfördes 19–28 april och deltagarfrekvensen var 46 procent.

Inget tyder på att bortfallet snedvrider resultatet, då undersökningen är representativ för målgruppen, enligt Novus/Vårdförbundet. Felmarginalen bedöms till 2,5–3,2 procent.

Källa: Novus/Vårdförbundet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons