Annons
Nyheter

Sjukskriven åtalas för 200 smuggelresor

Tusentals liter öl, vin och sprit – till slut greps 58-åringen från Landskrona av tullen på bar gärning.
Nu åtalas han och hans familj för smugglingsresorna till Tyskland.
Brott • Publicerad 3 december 2020
Privatimporterad öl, köpt billigt i Tyskland, förs i land. Arkivbild.
Privatimporterad öl, köpt billigt i Tyskland, förs i land. Arkivbild.Foto: Drago Prvulovic/TT

Det handlar om så kallad myrtrafik, upprepade smugglingsresor över gränserna med bil. Tullverket benämner fallet med den skånska 58-åringen som ett av de största de haft. Mannen greps i början av hösten, och då framgick det att han under sin sjukskrivning ägnat sig åt storskalig smuggling, uppger Tullverket.

"I det här fallet har mannen också bytt bil flera gånger, allt för att gå under vår radar", säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare vid Tullverket, i ett pressutskick.

Annons

Den smugglade alkoholen motsvarar omräknat i starksprit nära 15 000 liter, och han krävs på 614 000 kronor som han beräknas ha tjänat på sina spritaffärer. Försäkringskassan kommer också få ärendet på sitt bord, eftersom han under sin smuggling erhållit ersättning därifrån.

Även mannens fru samt son åtalas för medhjälp till grov smuggling. Sex köpare av alkoholen ska också ställas inför rätta, uppger Tullverket.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons