Annons
Nyheter

Sjukvården nära kollaps i Brasilien

Brasilien noterar ett nytt dystert dygnsrekord över antalet dödsfall till följd av covid-19.
Samtidigt kommer rapporter om att sjukvården i de flesta större städer i landet är nära kollaps.
Brasilien • Publicerad 10 mars 2021
Patienter sjuka i covid-19 vårdas på ett fältsjukhus som upprättats i en idrottsarena i Santo André i megastaden São Paulos södra utkanter.
Patienter sjuka i covid-19 vårdas på ett fältsjukhus som upprättats i en idrottsarena i Santo André i megastaden São Paulos södra utkanter.Foto: Andre Penner/AP/TT

I en rapport varnar Fiocruz-institutet, som är baserat i Rio de Janeiro, för att Brasiliens sjukvårdssystem är nära att duka under av antalet insjuknade i covid-19.

– Kampen mot covid-19 förlorades 2020 och det finns inte den minsta chans att vända den här tragiska situationen under första halvan av 2021, säger epidemiologen Jesem Orellana vid Fiocruz, till nyhetsbyrån AFP.

Annons

– Det vi kan göra är att hoppas på ett massvaccinationsmirakel eller på en radikal förändring i hanteringen av pandemin, fortsätter han.

Än så länge har drygt åtta miljoner människor fått sin första vaccindos i Brasilien, vilket motsvarar strax över fyra procent av befolkningen.

Fullt på iva

I städerna Porto Alegre and Campo Grande har intensivvårdsplatserna redan tagit slut, rapporterar BBC.

I 15 delstatshuvudstäder är intensivvårdsplatserna upptagna till över 90 procent. Endast två av totalt 27 delstatshuvudstäder har en iva-beläggning som är under 80 procent, enligt rapporten från Fiocruz-institutet.

Under tisdagen rapporterade Brasilien 1 972 avlidna till följd av covid-19, dess högsta dygnssiffra hittills sedan pandemin bröt ut. Dessutom har ytterligare drygt 70 000 personer konstaterats smittade med viruset, en uppgång med 38 procent jämfört med förra veckan, enligt lokala medier.

Ökningen av antalet smittade antas bero på spridningen av den nya smittsamma virusvariant som tros härstamma från brasilianska Amazonas.

Om Brasilien inte lyckas stävja spridningen av coronaviruset kan det få effekter även utanför landets gränser, varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

– I dag är Brasilien ett hot mot mänskligheten, säger Jesem Orellana.

"Sluta gnälla"

Trots de oroande siffrorna har president Jair Bolsonaro fortsatt att tona ner hotet från covid-19.

– Sluta gnälla! Hur länge ska ni hålla på att lipa, sade den högerpopulistiske presidenten vid ett evenemang förra veckan.

Annons

– Hur länge ska ni stanna hemma? Hur länge ska ni hålla allt stängt? Folk kan inte ta det här längre, fortsatte han.

På regional nivå är dock många ledare oeniga med Bolsonaro, och har infört nya nedstängningar på flera håll. Sydamerikas största metropol São Paulo är åter delvis nedstängd, liksom Rio de Janeiro.

Totalt har över 266 000 människor avlidit i sviterna av coronaviruset och 11 miljoner har smittats i Brasilien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons