Skådespelaren Peter Fonda är död

Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda har avlidit, 79 år gammal, rapporterar amerikanska medier.
Skådespelaren avled i sitt hem i Los Angeles efter att ha varit sjuk i lungcancer en tid.
Film • Publicerad 17 augusti 2019
Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda blev 79 år. Arkivbild.
Den amerikanske skådespelaren och regissören Peter Fonda blev 79 år. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/TT

"Medan vi sörjer förlusten av denna fina och älskvärde man, önskar vi också att alla kan fira hans okuvliga gnista och kärlek till livet", skriver familjen i ett uttalande. "Till Peters ära, vänligen höj ett glas för friheten", fortsätter familjen.

Peter Fonda slog igenom som motorcykel-hippie i kultklassikern "Easy rider" 1969. Fonda nominerades till en Oscar för manuset till filmen, vilket han skrev tillsammans med den andra huvudrollsinnehavaren, Dennis Hopper, samt författaren Terry Southern.

Fonda nominerades även till en Oscar för sin skådespelarinsats i filmen "Ulee's gold" från 1997.

"Familjens pratkvarn"

Peter Fonda kom från en av Hollywoods stora skådespelarfamiljer – han var son till Henry Fonda, bror till Jane Fonda och far till Bridget Fonda.

Han beskrivs av storsyster Jane som älskvärd och "familjens pratkvarn", rapporterar .

"Jag fick underbar tid på tu man hand med honom under de här sista dagarna", säger Jane Fonda i ett uttalande. "Han lämnade med ett skratt."

Kritiserade Trump

Förra året hamnade Peter Fonda i blåsväder i samband med att USA införde en kritiserad praxis att skilja barn från föräldrar som illegalt tagit sig över gränsen mellan USA och Mexiko.

På Twitter skrev skådespelaren om president Donald Trumps son att man borde "slita Barron Trump från sin mors armar och låsa in honom i en bur tillsammans med pedofiler och se om hans mamma kommer att stå upp mot det gigantiska arslet hon är gift med". Inlägget raderades senare och Fonda bad om ursäkt till familjen Trump.

Enligt filmdatabasen arbetade Peter Fonda med en ny film, "Skate gold", som är planerad att släppas nästa år. Den senaste filmen som han medverkade i är "The last full measure" som väntas ha amerikansk premiär senare i år.

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.