Annons
Nyheter

Skakig resa väntar svensk Natoansökan i höst

Regeringen hoppas på ett snabbt klartecken till Sveriges Natoansökan när det turkiska parlamentet öppnar på söndag. Men hindren är många.
– Det här kan bli segt, säger Turkietexperten Michael Sahlin.
Politik • Publicerad 25 september 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) skakar hand på Natotoppmötet i Vilnius i juli. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) skakar hand på Natotoppmötet i Vilnius i juli. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På söndag den 1 oktober öppnar det turkiska parlamentet igen efter sommaruppehållet. Ett viktigt datum, eftersom president Recep Tayyip Erdogan har lovat att han så snart som möjligt därefter ska skicka över den svenska Natoansökan till parlamentet för ratificering.

På detta skakade statsminister Ulf Kristersson (M) och Erdogan hand vid Natotoppmötet i Vilnius i somras.

Annons

Men även om den svenska Natoansökan landar hos parlamentet i början av oktober, betyder inte det att Natomedlemskapet är i hamn.

– Det ser inte jättebra ut när parlamentet nu öppnar, säger Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet.

Låst om stridsflyg

En fråga som komplicerar processen är den turkiska regeringens önskemål att köpa stridsflyg av USA.

Den amerikanska kongressen har inte gett klartecken till försäljningen och Erdogan är upprörd över att USA:s president Joe Biden så tydligt kopplar ihop köpen av F16-plan med godkännande av svenskt Natomedlemskap.

Än så länge ser situationen låst ut. Och även om Turkiet skulle få köpa planen är det inte säkert att vägen till Nato plötsligt ligger öppen för Sverige.

– Jag utesluter inte att det innebär en upplåsning, men andra bekymmer finns ändå kvar, så det är inte säkert att det räcker, säger Michael Sahlin.

Utrikesminister Tobias Billström (M) brukar framhålla att det gick snabbt för Finland att få sitt medlemskap godkänt av det turkiska parlamentet – bara ett par veckor.

– Jag befarar att det inte kommer att gå så snabbt för den svenska ansökan. Det har varit klart ända sedan Madrid att Turkiet har gjort skillnad på Finland och Sverige, säger Michael Sahlin.

Krattat manegen

Erdogan själv har på senaste tiden i olika uttalanden krattat manegen för att processen i parlamentet kan ta tid.

Bara en titt på hur frågan kommer att behandlas i parlamentet visar att det finns tillfällen att sätta käppar i hjulen.

Annons

När den svenska ansökan lämnats över av Erdogan till talmannen skickas ärendet vidare till utrikesutskottet och försvarsutskottet för behandling, sedan går det tillbaka till utrikesutskottet för omröstning. Därefter hamnar frågan i den stora kammaren för avgörande.

Och när parlamentet har sagt sitt går frågan tillbaka till Erdogan igen för att formellt sätta punkt.

Den svenska regeringen pekar ihärdigt på handslaget i Vilnius och upprepar att Sverige har uppfyllt allt vad som krävs, vilket också alla Natomedlemmar utom Turkiet och Ungern håller med om.

Turkiska krav

Regeringen anser att förhandlingen är avslutad, och någon annan diplomatisk linje är svår att hålla, anser Sahlin. Men Erdogan fortsätter att prata om att Sverige måste leverera mer.

– Det är som om vi inte har kommit en millimeter sedan förra sommaren när det gäller turkiska krav på utlämningar och liknande, säger han.

Lägg till detta att upprördheten är stor över den senaste tidens koranbränningar och vad man i Turkiet uppfattar som islamofobi. Ytterligare koranbränningar skulle kunna leda till att läget försämras ännu mer, särskilt som nationalistiska partier har fått större tyngd i det turkiska parlamentet efter valet i våras.

Inte mycket pekar på en snabb och enkel resa för den svenska Natoansökan.

– Det är en riktigt besvärlig situation, och det ligger inte riktigt i Sveriges händer, säger Michael Sahlin.

– Å andra sidan är Turkiet ett land som har gjort oförutsägbarhet till en dygd, och saker kan hända snabbt.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj i fjol.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato. President Recep Tayyip Erdogan lovade då att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons