Nyheter

Skånsk varg identifierad – är östgötsk

Natur • Publicerad 7 maj 2020
Varg – dock inte samma varg som just nu syns till i Skåne. Arkivbild,
Varg – dock inte samma varg som just nu syns till i Skåne. Arkivbild,Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix / TT

Den varg som på senare tid har observerats i norra Skåne kommer från Östergötland. Enligt länsstyrelsen visar dna-analyser att vargen har sitt ursprung där.

"I slutet av april hittades en spillning i Svalövs kommun. Vi skickade den för analys till Grimsö forskningsstation. Analysresultatet visar att det är varg, och att den kommer från Långbogenreviret i Östergötland. Analysen kunde dock inte visa vilket kön vargen har" säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

I mars månad syntes vargen inledningsvis i Bjärnumstrakten i norra Skåne. Sedan dess har flera observationer gjorts i Svalövs och Eslövs kommuner. Flera vargar har setts i Skåne genom åren. Under fem års tid rörde sig exempelvis den uppmärksammade men skygge hanvargen "Snapphanen" i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län, innan den sköts av en oaktsam jägare som misstog den för en räv.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.