Annons
Nyheter

Skånsk varg identifierad – är östgötsk

Natur • Publicerad 7 maj 2020
Varg – dock inte samma varg som just nu syns till i Skåne. Arkivbild,
Varg – dock inte samma varg som just nu syns till i Skåne. Arkivbild,Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix / TT

Den varg som på senare tid har observerats i norra Skåne kommer från Östergötland. Enligt länsstyrelsen visar dna-analyser att vargen har sitt ursprung där.

"I slutet av april hittades en spillning i Svalövs kommun. Vi skickade den för analys till Grimsö forskningsstation. Analysresultatet visar att det är varg, och att den kommer från Långbogenreviret i Östergötland. Analysen kunde dock inte visa vilket kön vargen har" säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

I mars månad syntes vargen inledningsvis i Bjärnumstrakten i norra Skåne. Sedan dess har flera observationer gjorts i Svalövs och Eslövs kommuner. Flera vargar har setts i Skåne genom åren. Under fem års tid rörde sig exempelvis den uppmärksammade men skygge hanvargen "Snapphanen" i gränstrakterna mellan Skåne och Kronobergs län, innan den sköts av en oaktsam jägare som misstog den för en räv.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons