Annons
Nyheter

Skatten höjs på alkohol och tobak

Skatten på alkohol och tobak höjs från och med årsskiftet, framgår av budgetsiffrorna, rapporterar .
Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
Ölen blir dyrare. Arkivbild
Ölen blir dyrare. ArkivbildFoto: Vilhelm Stokstad/TT

Skattehöjningen ligger i linje med vad den dåvarande S-regeringen föreslog i våras, med hänvisning till folkhälsan, och genomförs trots att både Moderaterna och Sverigedemokraterna i sina motioner vid det tillfället sade nej med hänvisning att svenska hushåll redan pressas av ökade kostnader.

Skatten ska höjas i två steg, den 1 januari 2023 och den 1 januari 2024.

Annons

Till det stundande årsskiftet höjs skatten på öl och vin med fem procent. En flaska som i dag kostar 72 kronor kostar enligt Ekot nästa år 73:30. Skatten på sprit höjs med ungefär en procent.

Skatten på tobak höjs med tre procent, utöver den årliga omräkning av tobaksskatten som görs utifrån konsumentprisindex. Tobaksjätten Swedish Match uppger att skattehöjningen nästa år därför landar på totalt 8,5 procent.

Skattehöjningarna väntas dryga ut statskassan med ungefär en miljard kronor under nästa år.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hanns Eklind tycker att pengarna höjningarna drar in behövs till annat, som sänkt skatt på bensin och diesel.

– Det är hög tid att höja alkoholskatterna, säger han till Ekot.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt pris på tobak för nästa år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons