Annons
Nyheter

Skattkista hittad efter tio år av febrig jakt

Det började med en dikt som har fått människor att offra sina arbeten och möjligen även sina liv.
Men nu har en tio år lång skattjakt i Klippiga bergen fått sitt slut – sedan en okänd person påstås ha hittat kistan med guld och juveler.
USA • Publicerad 8 juni 2020
Antikhandlaren Forrest Fenn. Arkivbild.
Antikhandlaren Forrest Fenn. Arkivbild.Foto: Luis Sanchez Saturno/AP/TT

En bronskista fylld av guldmynt, juveler och andra värdefulla ting har i åratal gäckat tusentals personer som har gett sig ut på jakt i Klippiga bergen i USA. Den excentriske antikhandlaren Forrest Fenn gömde skatten – som enligt honom själv är värd över en miljon dollar – och gav nio ledtrådar i en 24 verser lång dikt i sin självbiografi från 2010.

Många har uppslukats av jakten och vissa har till och med sagt upp sig från jobbet för att på heltid genomsöka flodbäddar och fira ner sig från klippavsatser, i hopp om att ha hittat rätt någonstans mellan Santa Fe och den kanadensiska gränsen. Minst fyra människor tros ha dött i samband med letandet.

Annons

Andra menar att alltihop sannolikt handlar om ett skämt och åtminstone en man har stämt Fenn för bedrägeri.

"Tak av stjärnor"

Men nu ska skatten vara funnen, enligt den 89-årige konstsamlaren. Han har dock inga bevis att visa upp utan hänvisar till ett samtal och en bild som han ska fått från en man som påstås vilja vara anonym.

– Det är sant, säger Fenn dock till sin lokaltidning Santa Fe New Mexican.

"Det var under ett tak av stjärnor i den frodiga, skogsklädda vegetationen i Klippiga bergen och den hade inte flyttats från den plats där jag gömde den för mer än tio år sedan", står det på Fenns sajt utan några fler uppgifter om fyndplatsen.

"Jag vet inte vem det är som har hittat den, men dikten i min bok ledde honom till den rätta platsen", påstår han vidare.

Gammeldags äventyr

Fenn säger sig ha packat om den omkring 20 kilo tunga skattkistan under årens lopp. Den ska enligt honom själv ha varit fylld av bland annat en slags förhistoriska speglar i hamrat guld, forntida kinesiska jadefigurer och antika smycken prydda med rubiner och smaragder.

Bakom skattgömman ska det ha funnits en vilja att locka människor ut i naturen för att få uppleva ett gammeldags äventyr men Fenn har också sagt att han ville ge människor hopp i spåren av finanskrisen. Han uppskattar att omkring 350 000 människor har deltagit i jakten, som – oavsett om den var ett skämt, bedrägeri eller på riktigt – nu är slut.

Fakta: Gömd i Klippiga bergen

Klippiga bergen är den östligaste av de bergskedjor som under namnet Kordiljärerna går genom USA och Kanada. Högsta toppen, Mount Elbert i Colorado, når 4 399 meter över havet och flera andra toppar når över 4 000 meter.

I de södra delarna av USA höjer sig Klippiga bergen, som där har en nord–sydlig riktning, dramatiskt över prärierna i öster.

Forrest Fenn har sagt att skattkistan gömdes på omkring 1 500 meters höjd, någonstans mellan Santa Fe och Kanadas gräns. Den ska inte ha gömts i något som byggts av människan, i en tunnel, gruva eller kyrkogård.

Källa: Nationalencyklopedin, NPR

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons