Annons

Skelett funna vid kungliga slottet

Samhälle • Publicerad 27 februari 2020
Kvarlevorna hittades vid en utgrävning i gatan mellan Storkyrkan och slottet i Stockholm. Arkivbild.
Kvarlevorna hittades vid en utgrävning i gatan mellan Storkyrkan och slottet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett unikt fynd av flera skelett från 1300-talet har gjorts vid en utgrävning vid Stockholms slott, skriver Kyrkans Tidning.

Det var i gatan mellan Storkyrkan och slottet som kvarlevorna hittades, vid ett grävprojekt för att installera pollare i marken. Enligt slottsfogde Erik Kampmann är fyndet unikt.

Annons

– Väldigt många av skeletten skapar hela individer och är inte heller så skadade, säger han till Kyrkans Tidning.

Hovet har tidigare vetat om att det fanns en kyrkogård på platsen, men inte att den var så gammal. Arkeologer har nu grävt upp en liten grop av den och upptäckt 14 lager av individer, bland annat ett tolvårigt barn och dess mamma. Sammanlagt har 230 skelett hittats. Arkeologerna undersöker om det finns kvarlevor från tiden då digerdöden härjade kring mitten av 1300-talet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons