GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skidbackarna håller öppet i påsk

Skidanläggningarna kommer inte att behöva stänga för att begränsa smittspridning, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Beskedet välkomnas av skidjätten Skistar, som ändå räknar med besökstapp i påsk.
Coronaviruset • Publicerad 24 mars 2020
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Den har nu stängt för att begränsa antalet slutna miljöer på skidorten. Arkivbild.
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Den har nu stängt för att begränsa antalet slutna miljöer på skidorten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Skidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff.
Skidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff.Foto: Pontus Lundahl/TT

Till skillnad från de backar som Skistar driver i norska Hemsedal och Trysil kommer inte Åre, Vemdalen eller Sälen att behöva stänga med anledning av coronaviruset. I Sverige kan i stället alla skidbackar fortsatt hålla öppet, berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på tisdagen.

– Vi bedömer att med de åtgärder som vi vidtar innebär skidåkning och liftåkning i sig inte några påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt, säger han.

De stora smittspridningsriskerna på skidorterna har i stället varit umgänge i barmiljöer och after ski, vilket nu helt kommer att upphöra i och med det nya beslutet om att endast tillåta bordsservering på restauranger i Sverige, säger Johan Carlson, som dock varnar för onödiga resor.

– Påsken är en stor reshelg, men det finns risker med resande. Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss.

Råd från SLAO

Myndigheten har i dagarna diskuterat med länsstyrelsen och smittskydd i regionerna i fjällkedjan om olika åtgärder för att minska riskerna för smittspridning när allt fler väntas samlas i skidorterna till påskhelgen.

– Vi har haft en bra diskussion med SLAO (Svenska skidanläggningars bransch- och intresseorganisation) som har tagit fram en heltäckande, omfattande plan för hur man ska minska riskerna i skidbackarna. Mycket av det är egentligen redan genomfört.

SLAO:s ordförande Mikael Santoft säger att dagens tydliggörande inför påsken är mycket välkommet av medlemmarna.

– Man har varit angelägna om att få ett klargörande från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter: Ska vi ha öppet eller ska vi inte ha öppet? I dag är beskedet att man kan ha öppet.

Stängd kabinbana

Beskedet välkomnas även av skidjätten Skistar, som står för ungefär 50 procent av marknadsandelen avseende alpin skidåkning i Sverige.

– Det var positivt att Folkhälsomyndigheten tyckte att åtgärderna var så heltäckande, säger vd Stefan Sjöstrand, och påpekar att man redan har vidtagit åtgärder för att följa SLAO:s rekommendationer.

Bland annat har man begränsat antalet slutna miljöer, som kabinbanan och gondolbanan i Åre, samt minskat antalet i skidbussar och värmestugor.

De räknar dock med färre besökare än en vanlig påsk.

– Vi tror så klart att vi kommer få ett mindre antal besökare än normalt, med tanke på de budskap som kommit från Folkhälsomyndigheten, säger Stefan Sjöstrand.

Mikael Santoft på SLAO säger att man på anläggningarna ska göra allt som är möjligt för att hjälpa till för att hindra smittspridning, men i grunden ligger stort ansvar på den enskilda skidåkaren.

– När det gäller hygien, när det gäller sjukdom, när det gäller hur nära man står varandra – det är ett stort mått av egenansvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.