Annons
Nyheter

FHM får kritik för oklarhet om social bubbla

Får man umgås utanför sin sociala bubbla eller inte?
Smittskyddet i Stockholm anser att Folkhälsomyndigheten ger dubbla signaler i förslaget till nya riktlinjer för hela landet.
Coronaviruset • Publicerad 7 december 2020
Under tisdagen väntas FHM presentera sina julrekommendatioer. Här statsepidemiolog Anders Tegnell, Arkivbild.
Under tisdagen väntas FHM presentera sina julrekommendatioer. Här statsepidemiolog Anders Tegnell, Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Smittskyddsläkare, handel och andra berörda har haft helgen på sig för att ge synpunkter på Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella regler för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Från den 14 december ska de allmänna råden och föreskrifterna ersätta de lokala råd som gäller i dag. Och de ska också ligga till grund till de julrekommendationer som är tänkta att presenteras under tisdagen.

Annons

I förslaget säger FHM att du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

Men i nästa stycke ges ändå möjlighet att träffa fler. Där sägs att om du träffar människor utanför din mindre krets, så ska det helst ske utomhus.

– Vi tycker att det ska vara tydligt -- ska man träffa personer utanför sin mindre krets eller ska man inte göra det? säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm.

– Vi vill att FHM förtydligar detta, så att det inte blir möjligt att tolka på olika sätt.

Region Stockholms råd i dag är att umgås i sin sociala bubbla, alltså med dem du bor med eller ett par nära vänner om du bor ensam.

Det är även så FHM definierar "mindre krets" .

Reseavrådan i dag

I Jämtland-Härjedalen välkomnar smittskyddsläkarna att FHM skärper tonen och ändrar tilltalet till "du ska".

Där, och i andra skidlän, avråds invånarna i dag från att göra onödiga resor. Men i de nya nationella råden finns inga reserestriktioner.

Annika Ersson, smittskyddsläkare i Jämtland-Härjedalen, önskar sig inte tuffare restriktioner, trots att länet kan räkna med besökare från alla håll i landet under jul och nyår.

– Att resa med sitt vanliga umgänge till fjällen innebär ingen ökad smittrisk i sig. Men förutsättningen är att inte träffa nya personer på resan, utan att endast umgås med sitt resesällskap och se till att hålla avstånd och agera hänsynsfullt på allmän plats, säger Annika Ersson.

Annons

I Dalarna säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom att huvudsaken är att FHM ger besked i tid, så att det går att planera.

– Vi får förhålla oss till det som gäller och göra det bästa av situationen, så att det blir så säkert som möjligt, säger han.

– Vi har haft möjlighet att förbereda oss på ett helt annat sätt nu än vad vi hade i våras inför påsken, eftersom det var en ny sjukdom då.

Kan testa fler

Bland annat har vårdcentraler och sjukhus i regionen kraftigt ökat testkapaciteten inför skidsäsongen och smittskyddsläkarna har diskussioner med butiker, skiduthyrare och restauranger. Någon afterski blir det inte tal om.

– Vi har förståelse för att folk vill kunna fira jul och kunna resa, och att man i dessa tider har ett behov av att få röra på sig, men det är viktigt att det görs på ett säkert sätt, säger Anders Lindblom.

Fakta: Mer personligt ansvar

De nya nationella allmänna råden och föreskrifterna gäller privatpersoner, arbetsplatser, kollektivtrafik och andra färdmedel, handel, idrott, kultur och fritid.

FHM trycker mer på det personliga ansvaret än tidigare, bland annat föreslås:

Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.

Du ska:

1. begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets,

2. stanna hemma vid symtom på covid-19,

3. hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel,

4. tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion,

5. arbeta hemifrån så ofta det är möjligt,

6. resa på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt,

7. bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta, och

8. hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Reglerna ska träda i kraft den 14 december.

Källa Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons