Annons

Skjutning i Kalifornien utreds som terrorism

USA • Publicerad 6 augusti 2019
Ljus brinner för offren i Gilroy i Kalifornien.
Ljus brinner för offren i Gilroy i Kalifornien.Foto: Noah Berger/AP/TT

USA:s federala polis FBI har inlett en utredning om inhemsk terrorism efter en masskjutning i Kalifornien den 28 juli. Tre personer dödades och 13 skadades när 19-årige Santino William Legan öppnade eld på en matfestival i staden Gilroy, ungefär elva mil söder om San Francisco.

Efter en skottväxling med polis riktade Legan vapnet mot sig själv och tog sitt liv. Vad som motiverade honom att genomföra dådet är oklart, polisen har hittat en lista som han formulerat med tänkbara mål. Ett av målen var matfestivalen.

Annons

– Efter upptäckten av den här listan, tillsammans med annan information som vi fått i utredningen, har FBI öppnat en utredning om inhemsk terrorism i samband med den här masskjutningen, säger FBI-agenten John Bennet.

19-åringen verkar också ha visat intresse för en rad våldsamma, ibland motsägelsefulla, ideologier, enligt polisen.

Masskjutningen inträffade en vecka innan de två blodiga dåden i El Paso, Texas, och Dayton, Ohio, där minst 22 respektive 9 människor dödades.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons