Annons
Nyheter

Sköt mot däck på flyktbil – polis åtalad

Brott • Publicerad 7 mars 2022
En polisman åtalas i Ystads tingsrätt för att ha skjutit mot däcken på en flyktbil. Enligt åklagaren agerade polismannen "uppenbart oförsvarligt". Arkivbild.
En polisman åtalas i Ystads tingsrätt för att ha skjutit mot däcken på en flyktbil. Enligt åklagaren agerade polismannen "uppenbart oförsvarligt". Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

För att få stopp på flyende biltjuvar avlossade en polisman skott mot flyktbilens däck. Nu åtalas polisen för tjänstefel, rapporterar Ystads Allehanda.

Polisen råkade passera en bilfirma under ett pågående inbrott. Efter att ha kallat på förstärkning försökte han blockera gärningsmännen när de skulle lämna bilfirman. När detta inte lyckades sköt han mot bilens däck. Detta ledde till att gärningsmännen fick lämna sin flyktbil några kvarter bort och senare kunde hittas med hjälp av polishund.

Annons

Men enligt åtalet avlossades inte skotten i en nödvärnssituation. Därmed var polismannens agerande enligt åklagaren "uppenbart oförsvarligt".

Eftersom de flyende gärningsmännen inte fick med sig något från bilfirman dömdes de senare för försök till stöld. De dömdes också för en stöld samma natt i samband med ett inbrott på Ystad Allehandas redaktion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons