Annons
Nyheter

Skott från Nordkorea kanske olyckshändelse

En nordkoreansk skottlossning mot en sydkoreansk vaktpostering bedöms inte ha varit avsiktlig, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Läget är just nu extra spänt, efter spekulationerna kring diktatorn Kim Jong-Uns hälsa.
Korea • Publicerad 3 maj 2020
Gränsområdet mellan Sydkorea och Nordkorea. Bild från i april.
Gränsområdet mellan Sydkorea och Nordkorea. Bild från i april.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
En sydkoreansk tv-sändning om läget i grannlandet. I tv-bilden syns Kim Jong-Un, närmast kameran, och hans syster Kim Yo-Jong vid en ceremoni på en gödselanläggning. Enligt nordkoreanska medier ägde ceremonin rum i fredags.
En sydkoreansk tv-sändning om läget i grannlandet. I tv-bilden syns Kim Jong-Un, närmast kameran, och hans syster Kim Yo-Jong vid en ceremoni på en gödselanläggning. Enligt nordkoreanska medier ägde ceremonin rum i fredags.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Det var på söndagsmorgonen lokal tid som ett antal skott träffade posteringen i DMZ (demilitariserade zonen), som går längs stilleståndslinjen efter Koreakriget.

"Vår militär svarade med två omgångar av skottlossning och en varning, helt enligt instruktionerna", meddelar Sydkoreas försvarsstab enligt nyhetsbyråer i Seoul. Men efter en närmare analys gjordes alltså bedömningen att det hela ser ut att ha varit en olyckshändelse.

Annons

De båda länderna är formellt sett fortfarande i krig efter konflikten 1950–53, och har ingen fastslagen gräns emellan sig. Men längs stilleståndslinjen har DMZ etablerats, som namnet till trots präglas av massor av vapen på båda sidor – och stor misstänksamhet.

I enlighet med stilleståndsavtalet från 1953 övervakas DMZ av bland andra svenska officerare.

Skottlossningen kommer bara några dygn efter det att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för första gången på tre veckor rapporteras ha framträtt offentligt. Hans frånvaro från det offentliga orsakade spekulationer om att diktatorn var svårt sjuk.

I samband med skottlossningen har Blå huset, Sydkoreas presidentstab, gått ut med bedömningen att uppgifter om att Kim skulle ha genomgått en allvarlig operation är grundlösa.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons