Annons
Nyheter

SKR vill kunna isolera demenssjuka

Demenssjuka personer med covid-19 riskerar att smitta andra på särskilda boenden – men enligt lag får de inte hållas isolerade. Det vill Sveriges kommuner och regioner (SKR) ändra på i coronakrisen.
Coronaviruset • Publicerad 1 maj 2020
Äldre personer med demenssjukdom som smittats av covid-19 vandrar omkring på vissa särskilda boenden i Sverige. Nu vill Sveriges kommuner och regioner se en lagändring som gör det möjligt att i större grad – och i nödsituationer – isolera dessa personer. Arkivbild.
Äldre personer med demenssjukdom som smittats av covid-19 vandrar omkring på vissa särskilda boenden i Sverige. Nu vill Sveriges kommuner och regioner se en lagändring som gör det möjligt att i större grad – och i nödsituationer – isolera dessa personer. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Inom demensvården runt om i Sverige försöker personal förhindra rörligheten hos dem som har smittats av covid-19, enligt Greger Bengtsson på Sveriges regioner och kommuner. Flera kommuner vittnar enligt SKR om samma problematik: demenssjuka coronasmittade personer som går omkring på särskilda boenden.

– Även om man försöker så långt det går att låta personer som är smittade vara i sina egna lägenheter så öppnar de dörren och går ut – och smittar andra på boendet, säger Greger Bengtsson till TT och fortsätter:

Annons

– Det kan dessutom vara så att någon säger: “Jag vill gå ut”. Då kan man försöka motivera personen att stanna hemma, men i slutändan måste man öppna dörren.

Isoleras på sjukhus

Enligt smittskyddslagen kan en person som bär på en allmänfarlig sjukdom isoleras under vissa förutsättningar, exempelvis om hen inte är beredd eller i stånd att frivilligt följa vissa åtgärder. Beslut om isolering får bara fattas om det finns en påtaglig risk att andra människor kan smittas, och det är förvaltningsrätten som tar beslut efter ansökan från smittskyddsläkare.

Men isoleringen får bara ske på vårdinrättningar som drivs av regioner, såsom sjukhus.

Riktlinjer från Socialstyrelsen

I en hemställan till socialdepartementet begär därför SKR om att tillfälligt ändra i lagstiftningen, för att begränsa smittan inom demensvården. Man vill ge möjlighet för smittskyddsläkare att – som en nödåtgärd – kunna isolera personer på särskilda boenden för äldre.

– Det är inte bra för demenssjuka personer att flyttas till sjukhus om de inte behöver sjukhusvård. Det är tryggare för den demenssjuke att vara på ett äldreboende, säger Greger Bengtsson.

Socialminister Lena Hallengrens pressekreterare bekräftar för TT att socialdepartementet tagit emot en hemställan och att man går igenom förslagen. Hallengren vill dock inte lämna någon kommentar.

Fakta: Symptom kan förvärras av covid-19

Den 24 april gick Socialstyrelsen ut med ett dokument om arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom i särskilda boenden för äldre. Dokumentet riktar sig till personal och chefer på dessa boenden och innehåller bland annat allmänna råd för att minimera smittspridning – exempelvis att dela av lokaler eller att hålla dörrar till enskildas lägenheter stängda.

Personer över 70 år tillhör en riskgrupp när det gäller covid-19. På särskilda boendeformer för äldre finns det flera personer med demenssjukdom, som ofta har en grad av kognitiv svikt. Detta kan medföra svårigheter att förstå innebörden av restriktioner eller konsekvenser av situationen.

"Vid demenssjukdom kan beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom (BPSD) uppträda. Det kan exempelvis handla om oro, vandringsbeteende eller aggressivitet. BPSD kan dessutom orsakas eller förvärras av covid19", skriver Socialstyrelsen.

Källa: Socialstyrelsens dokument: Arbetssätt vid covid-19 hos personer med demenssjukdom i särskilda boendeformer för äldre

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons