Annons
Nyheter

Vårdens skyddsutrustning inspekteras virtuellt

Vård • Publicerad 10 juni 2020
Arbetsmiljöverket ska inspektera närmare 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket ska inspektera närmare 300 arbetsplatser inom vård och äldreomsorg. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Närmare 300 arbetsplatser i landet inom vård och äldreomsorg ska inspekteras för att kontrollera om den skyddsutrustning som används håller måttet. Syftet är att säkerställa att all utrustning antingen är CE-märkt, eller har tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket för att användas under pandemin.

Arbetsmiljöverket, som ska granska skyddsutrustningen, har fått signaler om att produkter inte alltid är testade och säkra.

Annons

– Vi får signaler från flera håll om att det finns personlig skyddsutrustning i bruk ute på marknaden som inte är testad och kontrollerad, säger Anna Rydbeck på Arbetsmiljöverkets inspektionsenhet.

Arbetsplatserna besöks inte fysiskt. I stället kommer verksamhetsansvariga själva uppmanas att skanna in underlag som visar att utrustningen är godkänd.

TT: Finns det inte en risk att verksamhetsansvariga undanhåller utrustning som de vet inte är godkänd?

– Jo, den risken finns naturligtvis, det är helt självklart. Men vi utgår från att personalens säkerhet prioriteras. Vi gör inspektionen tillsammans med skyddsorganisationen som i vardagen bevakar att det är en god och säker arbetsmiljö.

Om Arbetsmiljöverket upptäcker att skyddsutrustningen inte uppfyller exempelvis säkerhetskraven kan myndigheten omedelbart förbjuda användningen av produkten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons