Annons
Nyheter

Slopar återigen kravet på läkarintyg

Försäkringskassan tar ännu en gång bort kravet på läkarintyg för de som ansöker om sjukpenning och ersättning för vård av barn. Först vid dag 21 måste ett intyg lämnas in.
Vård • Publicerad 11 december 2020
Kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och vab tas bort. Arkivbild.
Kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och vab tas bort. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Orsaken är att lätta på trycket för den hårt ansträngda vården, som därmed ska slippa skriva ut sjukintyg.

– Vi behöver hjälpa till att minska smittspridningen och avlasta vården, säger Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Annons

Intygskraven pausades första gången vid coronapandemins utbrott i mars. I oktober såg situationen bättre ut och kravet på läkarintyg återinfördes från och med den 1 november.

Men bara en och en halv månad senare ser sig Försäkringskassan alltså tvungen att återgå till lättnaderna från mars.

Det är dock oklart exakt när lättnaderna träder i kraft. Nils Öberg hoppas på nästa vecka.

Försäkringskassan vill också underlätta för de som behöver smittbärarpenning, antingen för att man själv är smittad, eller lever tillsammans med någon som är smittad. Istället för att den sökande måste ha läkarintyg från första dagen ska vårdgivaren kunna skicka provsvar och smittspårningsinformation direkt till myndigheten. För detta krävs dock en förordningsändring, vilket regeringen måste besluta om.

– Vi har informerat regeringen om att vi har för avsikt att göra de här förändringarna och kommunicera dem i dag. Men jag har inga besked om hur regeringen ställer sig det, säger Nils Öberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons