Annons
Nyheter

Små jobbeffekter i försök med basinkomst

Tvåtusen arbetslösa personer fick lön i två år – utan några motkrav. Det ledde till ökad trygghet men inte särskilt många fler jobb, enligt den slutliga analysen av det uppmärksammade finländska försöket med basinkomst.
Finland • Publicerad 6 maj 2020
Tvåtusen arbetslösa finländare fick 560 euro i månatlig medborgarlön under två år. Arkivbild.
Tvåtusen arbetslösa finländare fick 560 euro i månatlig medborgarlön under två år. Arkivbild.Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT

När Juha Järvinen gick med i experimentet om basinkomst 2017 var han arbetslös. Han är tacksam över möjligheten och passade på att starta ett företag medan han var garanterad ersättningen på 560 skattefria euro i månaden.

– Det var ingen stor peng, men till stor hjälp för mig, säger han till Yle.

Slumpvist utvalda

Annons

Regeringen i Helsingfors avsatte 20 miljoner euro för att genomföra försöket med medborgarlönen 2017-2018.

Tvåtusen arbetslösa finländare valdes ut slumpvist med målet att undersöka hur de påverkades av ekonomiska incitament. Skulle den villkorslösa ersättningen sporra deltagarna att söka jobb i större utsträckning än om de hade tagit emot a-kassa?

Men basinkomsten ledde inte till några markanta skillnader i sysselsättning, enligt den sista analysen av experimentet som nu har presenterats i Finland. Av den framgår att deltagarna i genomsnitt anställdes sex dagar extra jämfört med jämförelsegruppen under det första försöksåret.

Liten effekt

"Som helhet förblir sysselsättningseffekterna av försöket små. Det här tyder på att en del av dem som får arbetslöshetsförmåner från FPA (motsvarande Försäkringskassan, reds anm) har andra hinder för sysselsättning än sådana som hänger ihop med förmånsbyråkrati eller ekonomiska sporrar" skriver forskaren Kari Hämäläinen, på Statens ekonomiska forskningscentral som har utvärderat sysselsättningseffekterna, i ett uttalande.

Men även om inte experimentet ledde till de jobbstimulanser som man hade hoppats på upplevde många av basinkomsttagarna en ökad känsla av trygghet och välbefinnande, enligt forskarna.

Fakta: Första försöket i sitt slag

Finlands försök med basinkomst var världens första riksomfattande basinkomstförsök som grundade sig på ett randomiserat fältexperiment. 2 000 arbetslösa personer fick varje månad en skattefri basinkomst på 560 euro oberoende av övriga inkomster eller av om de sökte arbete aktivt.

Basinkomsttagarna valdes ut slumpmässigt bland de personer som fick en arbetslöshetsförmån från FPA (motsvarande Försäkringskassan) i november 2016. Jämförelsegruppen utgjordes av de personer som fick en arbetslöshetsförmån från FPA i november 2016, men som inte valdes ut för basinkomstförsöket.

Försöket inleddes 1 januari 2017 och upphörde 31 december 2018.

Källa: Statens ekonomiska forskningscentral

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons