Annons
Nyheter

Småländsk kommun snålar in på politikerarvode

Småländska Vimmerby kommun snålar in på politikerarvodet och drar i handbromsen för bland annat investeringar i nybyggnationer.
Åtgärderna är framtvingade av det tuffa ekonomiska läget.
Politik • Publicerad 2 juni 2023
Det tuffa ekonomiska läget tvingar Vimmerby kommun till att bland annat sänka politikerarvodet och stoppa investeringar i nybyggnationer. Arkivbild.
Det tuffa ekonomiska läget tvingar Vimmerby kommun till att bland annat sänka politikerarvodet och stoppa investeringar i nybyggnationer. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Politikerarvodet sänks med fem procent, skriver det politiska styret som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i en debattartikel i lokaltidningar.

Åtgärden ska minska kostnaderna med runt 400 000 kronor om året.

Annons

– Det är också pengar och det finns ett signalvärde i att vi själva tar en del av besparingarna, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, till Vimmerby Tidning.

Mer långsiktigt sker besparingar genom minskade investeringar i nybyggnationer.

– Vi började ju med planerna på den nya högstadieskolan och vi fortsätter med att gå igenom alla både större och mindre investeringar. Så det är klart att en hel del kommer att skjutas på framtiden, säger Jacob Käll.

Kommunens förvaltningar får enbart köpa in det som är mest nödvändigt och manas till stor försiktighet vid tillsättning av nya tjänster.

Vimmerby kommun har fått ökade kostnader med cirka tio miljoner kronor om året på grund av inflationen och priserna på mat, drivmedel och el. Ett nytt pensionsavtal ökar kostnaderna med ytterligare 29 miljoner kronor för i år, skriver partierna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons