Annons
Nyheter

SMHI: Klassiskt majväder inte här ännu

Snön som tidigare föll över de mellersta delarna av Sverige drar nu österut, men på flera håll i landet håller regnskurarna sig kvar.
Kylan kan påverka smittspridningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Väder • Publicerad 13 maj 2020
Det blir ostadigt väder på flera håll i landet. Arkivbild.
Det blir ostadigt väder på flera håll i landet. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum

– Det klassiskt soliga majvädret är inte här ännu, och det kommer fortsätta att vara lite kallare de närmsta dagarna, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Även Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten längtar efter värmen. Att svenskarna stannar inomhus ökar nämligen risken för smittspridning.

Annons

– Ja, eftersom vi är inomhus och tätt tillsammans är riskerna större. Är vi mindre ute kan det ha ganska stor betydelse för smittspridningen. Vi hoppas att det blir sol. Snart, säger Anders Tegnell.

Den klass 1-varning som tidigare under onsdagen utfärdades för Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län har nu tagits bort, efter att snöfallet över Stockholm, Uppland och Södermanland övergick till regn.

– När temperaturen steg under dagen, hann snön smälta på väg ner. Nu blir det inte så mycket mer snö, men det blir fortsatt regnskurar de kommande dagarna fram till att regnet drar vidare österut, säger Linus Karlsson.

I resten av landet har det på flera håll varit soligt under onsdagen.

– Men nu blir det mer ostadigt väder. Det ser i allmänhet rätt så likt ut i hela landet, med växlande molnighet, säger Linus Karlsson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons