Annons
Nyheter

SMHI varnar för stormbyar och snösmocka

SMHI utfärdar klass 1- och 2-varningar för snöoväder och starka vindar i södra delen av Sverige. I vindbyarna kan det handla om stormstyrka.
Väder • Publicerad 10 mars 2021
SMHI utfärdar klass 2 varning för snöoväder och starka vindar i Syd- och Västsverige. I vindbyarna kan det handla om stormstyrka. Arkivbild.
SMHI utfärdar klass 2 varning för snöoväder och starka vindar i Syd- och Västsverige. I vindbyarna kan det handla om stormstyrka. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Med drygt en vecka kvar till vårdagjämningen gör vintern comeback i Götaland och stora delar av Svealand.

SMHI utfärdar klass 2-varningar för Värmland, Bohuslän och delar av Dalsland för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. Dessutom utfärdas klass 1-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Småland, Närke, Västmanland, Södermanland, Stockholms län, Uppsala län och stora delar av Västra Götaland med varning för snöfall. Sedan tidigare finns också klass 1-varningar längs hela fjällkedjan.

Annons

I Västsverige har tågtrafiken ställts in helt under torsdagen på flera sträckor, bland annat Varberg–Borås och Uddevalla–Strömstad där bussar ersätter.

– Men när ovädret kommer in över Sverige handlar det inte om någon storm. Och den har inte fått något officiellt namn, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till TT.

Mycket blåsigt väder

– Det är ett lågtryck som rör sig på norska havet. Det för med sig blåsigt väder. Vi är uppe på hårda vindbyar i allmänhet, vid kusten mycket hårda. Men på västkusten kan det vara uppe på stormstyrka i byarna, säger Linus Karlsson.

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för kulingvindar hela vägen från Skagerack ändå upp till norra Bottenhavet. I flera områden även med risk för nedisning.

Med vinden kommer också ett rejält snöoväder. Upp emot 15 centimeter snö väntas under natten mot torsdag.

– När nederbördsområdet passerar på torsdagen väntas omkring 15 centimeter snö. Sedan ser vi att det övergår i regn vilket innebär att det som lägger sig med stor sannolikhet kommer att regna bort redan under eftermiddagen, säger Linus Karlsson.

Risk för snöhalka

Vindbyarna och snön kan leda till stora trafiksvårigheter.

– Dels kan det orsaka snöhalka på vägarna. Och blåsten gör att sikten inte är på topp. Sedan när det övergår i regn så skulle det kunna vara nedkylt på vägarna så att snö som smält och regn kan frysa på med risk för halka, varnar Linus Karlsson.

Länsstyrelsen i Västra Götaland går nu ut med råd inför den annalkande stormen.

"En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Undvik helst att ge dig ut i trafiken och var också beredd på risk för strömavbrott", skriver de i ett pressmeddelande.

Annons

Efter torsdagen fortsätter eländet ända fram till helgen.

– Kollar vi framåt så är det lite ostadigt. Fortsatt nederbörd som letar sig in under lördag och söndag, både med regn och snö. Temperaturen ligger runt noll.

Fakta: Råd från länsstyrelsen i Västra Götaland

Så förbereder du dig inför stormen:

• Följ läget hos Trafikverket.

• Undvik om möjligt att ge dig ut i trafiken.

• Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.

• Ladda mobiltelefonen.

• Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons