Annons
Nyheter

Smittökning i Blekinge – munskyddskrav skärps

Resenärer i Blekinges kollektivtrafik ska bära munskydd oavsett tidpunkt på dygnet. Rekommendationen gäller från tolv år och uppåt – även i skolskjutsar.
Coronaviruset • Publicerad 10 december 2021
I Blekinge rekommenderas skolelever från tolv år och uppåt att bära munskydd i skolskjutsar och kollektivtrafiken. Arkivbild.
I Blekinge rekommenderas skolelever från tolv år och uppåt att bära munskydd i skolskjutsar och kollektivtrafiken. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är en stark rekommendation och vädjan till alla som reser, säger trafikdirektör Mona Glans vid en pressträff.

Smittspridningen i Blekinge är oroväckande snabb, enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Annons

– Generellt i länet ligger vi klart över rikssnittet för antalet nya fall, säger han.

Snittet i Sverige är 283 nysmittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna – vilket kan jämföras med Blekinge som haft 321per 100 000 invånare.

För närvarande finns nio covidpatienter inlagda på sjukhus. Ingen av dem behöver intensivvård.

Blekinge går alltså längre i sina rekommendationer än Folkhälsomyndigheten, som sedan den 8 december i första hand rekommenderar vuxna att undvika trängsel i kollektivtrafiken och i andra hand att använda munskydd om det inte går att undvika trängsel.

Vaccintäckningen i Blekinge är något högre än snittet för Sverige. Från och med måndag får alla från 18 år möjlighet att boka in sig för en tredje spruta, under förutsättning att det gått minst ett halvår sedan förra dosen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons