Annons
Nyheter

Coronasmittade i Danmark erbjuds hotellboende

Den danska regeringen lanserar en ny strategi för coronatestning. De som konstateras smittade ska isolera sig – och de som bor trångt kommer att få hjälp att bo på hotell eller andra boenden.
Danmark • Publicerad 12 maj 2020
Statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.Foto: Philip Davali/AP/TT

Alla personer som träffat någon med konstaterad smitta på senare tid ska testas. Samtidigt skapas en ny organisation för inskaffandet av skyddsmaterial och testutrustning.

– När vi sätter in en mer offensiv teststrategi och mer skyddsutrusning, så kan äldre och sårbara förhoppningsvis få mer av sin vardag tillbaka. Träffa familjen och barnbarnen, säger statsminister Mette Frederiksen (S) vid en pressträff.

Annons

I dag har danska regioner kapacitet att testa cirka 10 000 personer per dag. Detta ska enligt regeringen byggas ut ytterligare.

Inom kort läggs ett lagförslag fram om att ge kommunerna ansvar för att underlätta självisolering av smittade. Hotell, semesterbyar och andra boenden som i dag ändå står tomma kan användas för att hjälpa de konstaterat smittade som bor trångt tillsammans med andra.

Fler utan symptom

Den nya strategin kommer att innebära att fler smittade utan symptom kommer att hittas, framhåller Søren Brostrøm, direktör vid Sundhedsstyrelsen.

– Vi kommer att göra en mycket mer målinriktad och fokuserad testinsats för att undvika att människor sätts i karantän i onödan, säger han.

En ny smittspårningsapp håller på att tas fram för att möjliggöra strategin.

Självisoleringen ska göras på frivillig basis, men den danska epidemilagstiftningen gör det redan möjligt att tvångsisolera medborgare. Det sker bara i få fall, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S).

– Psykiatriska patienter och missbrukare har blivit tvångsisolerade när de vägrat att följa riktlinjerna. Det är offentligt att det har skett. Vi kan inte säga att det inte kommer att hända igen. Men det sker bara undantagsvis, säger han.

Smittrycket faller

Smittrycket faller i Danmark, trots det gradvisa öppnandet av det danska samhället, visar nya siffror från smittskyddsorganet Statens serum institut.

Enligt mätningen, som gjordes från den 1 till den 7 maj, har det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) sjunkit från 0,9 till 0,7, trots att exempelvis frisörer, förskolor och skolor för yngre barn har öppnats under det som kallades fas ett av öppnandet. Under måndagen inleddes fas två.

– Nu får vi se, när vi når fas två och en långt större del av samhället öppnar. Då kommer nog att smittrycket att gå upp över 1,0. Det gör nog inte så mycket, så länge sjukvårdssystemet kan följa med, säger Søren Riis Paludan, virusforskare och professor vid Århus universitet.

En andra våg

Annons

Kåre Mølbak vid Statens serum institut anser att det är "mycket osannolikt" att det kommer en andra våg av coronasmittspridning, men han tror att smittrycket kommer att förändras fram och tillbaka.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förebygga en andra våg. Det anser jag att vi har förutsättningar för nu. Vi har lärt mycket om hur vi ska hantera coronaviruset ute i samhället och på sjukhusen, säger han.

Fram till tisdagen hade cirka 334 300 personer testats i Danmark, varav 10 500 var positiva för coronaviruset. 533 personer har avlidit av covid-19.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons