Annons
Nyheter

Snittspararen i ryssfonder kan ha förlorat 50 000

Omkring 90 000 svenska pensionssparare sitter fast i sina ryssfonder.
Snittvärdet var cirka 55 000 kronor innan Moskvabörsen packade ihop.
Nu kan de vara i det närmaste värdelösa.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2022
Många lär ha bränt sig på Rysslandsfonder. Arkivbild..
Många lär ha bränt sig på Rysslandsfonder. Arkivbild..Foto: Janerik Henriksson/TT

– Ja, kanske. Frågan är väl när de går att öppna för handel, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.

25 februari var sista dagen för handel på Moskvabörsen där underlaget för själva Rysslandsfonderna ingår. Sedan dess har börsen i krigets spår varit stängd, men vissa av aktierna har rasat 90–95 procent på andra börser där parallellhandel förekommit. Det har tidigare sagts att Moskvabörsen ska öppna i dag onsdag, men det är högst osäkert.

Många berörs

Annons

Som andel av det totala pensionssparandet, via Pensionsmyndighetens fondtorg där svenskarna har sitt premiepensionssparande, utgör ryssfonderna en väldigt blygsam andel, totalt mindre än tio miljarder i förhållande till det samlade värdet på fondtorget på cirka två tusen miljarder kronor, enligt Erik Fransson.

Men ändå, det drabbar tiotusentals att deras fonder i det närmaste blivit värdelösa. Innan Moskvabörsen klappade ihop fanns cirka 90 000 svenska pensionssparare med rena Rysslandsfonder, som hade sina pengar förvaltade via Pensionsmyndighetens fondtorg. Värdet på fonderna var då sammanlagt cirka fem miljarder, vilket gör att snittspararen med ryssfonder hade omkring 55 000 kronor på sitt premiepensionskonto.

Då hade värdet redan tidigare rasat ihop betydligt. I januari var värdet omkring åtta miljarder kronor sammanlagt. Och det handlar inte om att särskilt många hade hunnit sälja, enligt Erik Fransson.

– Många är gissningsvis passiva sparare, säger Erik Fransson.

Även Östeuropafonder

Ytterligare över 60 000 sparare sitter på Östeuropafonder, med ett samlat värde på drygt två miljarder kronor, där en del av de underliggande aktierna i fonderna är ryska aktier handlade på Moskvabörsen. Så även dessa har varit handelsstoppade.

Det har helt enkelt inte gått att sälja vare sig de rena Rysslandsfonderna eller Östeuropafonderna.

– Det är fortsatt stängt och låst. Det krävs två saker för Rysslandsfonderna, dels att börsen öppnar, och dels att det finansiella systemet tillåter det flöde som behövs för att kunna köpa och sälja för utländska placerare, säger Erik Fransson.

Ryssfonder var vanliga bland svenska sparare för 10–15 år sedan, sedan dess har intresset minskat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons