Annons
Nyheter

Snodde skolans kursavgifter – får fängelse

Brott • Publicerad 2 april 2022
En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild.
En man som höll populära sommarkurser på en folkhögskola i Värmland döms för grov förskingring. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En före detta chef på en folkhögskola i Värmland har dömts till fängelse för att ha lurat till sig kontanter och varor för över fem miljoner kronor.

Brotten uppdagades redan hösten 2015 efter tips om att mannen stoppade kursdeltagarnas avgifter – som betalades kontant – i egen ficka, skriver NWT.

Annons

Mannen, som är i 50-årsåldern, ska även ha köpt saker till sig själv för skolans pengar och döms nu till fängelse i två år och nio månader för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Han ska dessutom betala ett skadestånd på nästan 4,9 miljoner kronor till skolans dåvarande huvudman Region Värmland (tidigare Landstinget i Värmland).

Under rättegången har ett fyrtiotal personer vittnat om hur mannen tagit hand om kontanterna från kursavgifterna, manipulerat fakturor och i skolans namn beställt varor som aldrig synts till där.

Den före detta skolchefen, som sparkades från sin tjänst när misstankarna väcktes, har i stora drag förnekat brotten, som ska ha begåtts mellan 2012 och 2015.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons