Annons
Nyheter

Socialstyrelsen: Nytt kunskapscentrum behövs

Ett nationellt centrum behöver inrättas för att öka kompetensen och kunskapen om frågor som rör intellektuell funktionsnedsättning och autism, föreslår Socialstyrelsen i en ny rapport.
Vård • Publicerad 3 november 2022
Karin Flyckt är sakkunnig och samordnare på Socialstyrelsen. Arkivbild.
Karin Flyckt är sakkunnig och samordnare på Socialstyrelsen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Myndigheten har på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för att starta ett sådant centrum för frågorna, inom området för LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade).

Rapportens slutsats är att ett centrum behövs, både för att höja kompetensen på området och för att mer systematiskt samla och sprida kunskap.

Annons

"Socialstyrelsen har nyligen konstaterat att många som arbetar på LSS-boenden för barn och vuxna saknar grundkompetens inom vård och omsorg", säger Karin Flyckt, samordnare för funktionshindersfrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Exempelvis har bara 38 procent av tillsvidareanställd personal på boenden för barn en grundutbildning inom vård och omsorg. I boenden för vuxna är motsvarande andel 64 procent.

"Vid bristande kompetens finns det risk för missförhållanden och de yttersta konsekvenserna kan bli tvångs- och begränsningsåtgärder", säger Flyckt.

Det nya centrumet föreslås samla, sprida och vid behov utveckla ny kunskap. Det ska också kunna samla och sprida forskningsresultat, erbjuda fortbildningsinsatser och föra dialog med verksamheterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons