Annons
Nyheter

Solberg: Ont i magen av äldres ensamma coviddöd

Norge • Publicerad 12 mars 2022
Norges tidigare statsminister Erna Solberg. Arkivbild.
Norges tidigare statsminister Erna Solberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen NTB/TT

Exakt för två år sedan stängde Norge ner stora delar av samhället på grund av coronapandemin. I en intervju med norska TV 2 säger Erna Solberg (Høyre), som då var landets statsminister, att det hon beklagar mest är att många äldre människor fick dö ensamma under pandemin.

– Det gör lite ont i magen. Många människor på äldreboenden var i livets slutskede och fick inte ta emot mycket besök från sina familjer. Kanske levde de några månader längre, men det är inte inte säkert att livskvaliteten under dessa månader försvarade det, säger Solberg.

Annons

Det var i Tromsø i landets norra del som det första norska fallet med en covidsmittad konstaterades i februari 2020.

Kort därpå vändes människors vardag upp och ner med hårda restriktioner. Erna Solberg säger också att hon tror att de som är barn och unga i dag är mer otrygga än de som är några år äldre, på grund av pandemin.

Enligt det norska Folkehelseinstituttet (FHI) statistik har 1 752 människor med covid avlidit i Norge. Landet har cirka 5,380 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons