Annons

Putin på segerdagen: "Nato vägrade att lyssna"

Ryssland agerade i "förebyggande syfte" när landet invaderade Ukraina. Det påstår president Vladimir Putin i sitt tal på segerdagen i Moskva.
Ryssland • Publicerad 9 maj 2022
Rysslands president Vladimir Putin tittar på paraden vid Röda torget i Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin tittar på paraden vid Röda torget i Moskva.Foto: Mikhail Metzel/AP/TT
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hälsar på soldater i samband med firandet av segerdagen på Röda torget i Moskva.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hälsar på soldater i samband med firandet av segerdagen på Röda torget i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Ryska soldater paraderar på Röda torget i Moskva på segerdagen.
Ryska soldater paraderar på Röda torget i Moskva på segerdagen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
En del av militärparaden vid Röda torget på måndagen.
En del av militärparaden vid Röda torget på måndagen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Talet hålls framför de paraderande soldaterna och stridsfordonen vid Röda torget i Moskva. Den ryske presidenten återkommer till flera av de talepunkter som han yttrat vid en mängd tillfällen sedan krigets start.

– Nato vägrade att lyssna på Rysslands uppmaning om att ta fram en ny säkerhetsordning, säger Putin.

Annons

Segerdagen firas till minne av att Sovjetunionen besegrade Nazityskland under andra världskriget och Putin passade mycket riktigt på att än en gång falskeligen påstå att även dagens ryska krig handlar om att försvara sig mot "nazismen".

Spänd väntan

Den ryska segerdagen brukar firas storslaget med pampiga militärparader och ceremonier, men inte väcka särskilt stor uppmärksamhet utanför landets gränser.

I år är det annorlunda. Med anledning av kriget i Ukraina väntade världen spänt på vad president Vladimir Putin skulle presentera. Detta trots att utrikesminister Sergej Lavrov nyligen tonat ned högtidsdagens betydelse för kriget.

Flera bedömare trodde att Putin under sitt tal skulle hävda en delseger i staden Mariupol eller kanske en upptrappning av offensiven, vilket inte hände.

I fredags skrev Storbritanniens försvarsdepartement i sin underrättelseanalys att de förnyade försöken att helt inta Mariupol troligtvis är kopplade till segerdagen och "Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina".

Ingen parad i Mariupol

Enligt ukrainska uppgifter förra veckan planerade Ryssland att hålla en militärparad i staden Mariupol, som till stor del har blivit förstörd under den långvariga ryska belägringen.

Under segerdagen har dock ingen parad synts till, uppger stadens borgmästares rådgivare Petro Andriusjtjenko, rapporterar CNN. Däremot ska blommor ha lagts på en krigsminnesplats som rustats upp.

"Ockupanterna firar segerdagen på Mariupols invånares kvarlevor. Hundratals invånare som dödats av den ryska militären fortsätter föras till massgraven nära byn Vynohradne", säger stadsfullmäktige i ett uttalande.

Nationalistiskt färgad

Det ryska firandet under måndagen hålls i mindre skala än de senaste åren, med bland annat färre deltagande markstridsfordon och stridshelikoptrar. De modernaste ryska stridsplanen uppges helt saknas i årets parad.

Segerdagen firas med anledning av årsdagen av Nazitysklands kapitulation i andra världskriget. Under Putins tid vid makten har dagen blivit allt mer nationalistiskt färgad.

Annons

Fakta: Segerdagen i Ryssland

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras, men dessa är en krympande skara.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons