Annons
Nyheter

Spansk småstad kämpar mot ännu en mardröm

Den andra coronavågen sköljer över Spanien. Den lilla spanska småstaden Tomelloso drabbades extra hårt vid det förra utbrottet. Nu kämpar invånarna för att mardrömmen från i våras inte ska upprepas.
Spanien • Publicerad 2 december 2020
Pensionärer spelar kort på ett torg i den spanska huvudstaden Madrid, som i likhet med den lilla staden Tomelloso drabbats hårt av coronaviruset.
Pensionärer spelar kort på ett torg i den spanska huvudstaden Madrid, som i likhet med den lilla staden Tomelloso drabbats hårt av coronaviruset.Foto: Paul White/AP/TT
Antal nya fall per 100|000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100|000 invånare per dag.Foto: Johan Hallnäs/TT

När pandemin bröt ut arbetade 56-åriga Lourdes Visus Cedrian som sjukvårdsbiträde. Tillbaka på plats, i ett hörn utanför sjukhusets bårhus, ryser hon till när hon minns hur döden slog till med full kraft mot Tomelloso.

– I början brukade jag komma hit till det här hörnet när jag behövde ta en rökpaus eller gråta. Men jag var tvungen att sluta med det på grund av alla kroppar som bars ut hela tiden. . . Det var alldeles för smärtsamt, säger Lourdes Visus Cedrian till AFP.

En procent avled

Annons

Spanien var ett av de länder som drabbades allra värst i Europa av pandemin under den första vågen. Men virusvågen slog till med exceptionell kraft mot den lilla staden Tomelloso, som förlorade nära en procent av sina drygt 36 000 invånare.

Före krisen var Tomelloso en ort känd för sina vingårdar, och turister kom hit till regionen Kastilien-La Mancha för att följa i fotspåren på Miguel Cervantes berömda romanfigur Don Quijote. Men i samband med virusutbrottet ställdes allt på ända, och i pressen utropades staden i stället till "Wuhan av La Mancha", efter den kinesiska staden där viruset först påträffades.

Angeles Rodriguez, 50, förlorade sin mamma i slutet på mars efter att denna insjuknat och tillbringat en vecka på sjukhus. Hon blev 82 år gammal.

– Allting gick så fort, det känns som om hon blev överkörd av en bil, säger Angeles Rodriguez som inte kunde träffa sin mamma för att ta farväl av henne och som först efter flera månader orkade prata om det som hänt.

"Kändes som tortyr"

På samma sjukhus som Angeles Rodriguez mamma avled, kämpade den 56-årige lokaljournalisten Francisco Navarro för sitt liv. Han hade dubbelsidig lunginflammation, berättar han.

– Jag låg där på sjukhuset i tio dagar och gjorde inget annat än att försöka andas, säger han till AFP.

Flera timmar varje dag fick han ligga med huvudet nedåt för att få in luft i sina skadade lungor, något som han beskriver som "tortyr".

Han klarade sig men fick svåra men, som ständig utmattning, oregelbundna hjärtslag och en ihållande känsla av nedstämdhet.

– Jag har blivit väldigt känslig, gråter mycket och minsta sak kan kasta mig direkt tillbaka till det som hände, säger han.

Fortfarande en gåta

Under den andra vågen är läget nu ett helt annat i Tomelloso. Enligt myndigheternas uppgifter är Tomelloso en av de städer i regionen som har minst antal fall. Endast 13 dödsfall har rapporterats mellan maj och september. En stor skillnad är att ett team aktivt arbetar med att spåra upp smittade till skillnad från förra gången då diagnos ställdes på patienter då de kommit in till sjukhus för akutvård. Men exakt varför pandemin slog till särskilt hårt mot Tomelloso är fortfarande en gåta.

Annons

Myndigheterna har arbetat hårt för att hela samhället ska hjälpas åt. Och lokaljournalisten Francisco Navarro är övertygad om att anledningen till att läget är annorlunda den här gången är de gemensamma ansträngningarna.

– Vi har lärt oss läxan väl. Vi är en liten stad och nästan alla familjer drabbades genom att någon dog eller hamnade på sjukhus, säger han.

Fakta: Regionerna har ansvaret i Spanien

Spanien är ett av de länder som har drabbats värst i Europa av coronapandemin. Nära 1,7 miljoner människor har bekräftats smittade av coronaviruset och över 45 000 människor har avlidit.

Sedan Spaniens regering den 21 juni upphävde det nationella nödläget och lättade på de nationella restriktionerna har ansvaret för att hantera pandemin överlämnats till landets 17 autonoma regioner.

Källa: AFP, ECDC, Johns Hopkins-universitetet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons