Annons

Spelbranschen: Nya lagar om lootlådor onödigt

Så kallade lootlådor bör ses som spel om pengar och regeringen ser gärna ytterligare begränsningar för spelföretagen, enligt ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S).
Men problemen löses bäst genom självreglering, anser Dataspelsbranschen.
Politik • Publicerad 31 oktober 2019
Lootlådor kan köpas i olika tv- och dataspelspel, antingen med riktiga pengar eller med spelets egen valuta. Arkivbild.
Lootlådor kan köpas i olika tv- och dataspelspel, antingen med riktiga pengar eller med spelets egen valuta. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister med ansvar för spelfrågor, är inte nöjd med de så kallade lootlådorna i tv- och datorspel. I samband med att regeringen förra veckan lämnade över Konsumentverkets (KO) kartläggning av fenomenet till spelmarknadsutredningen öppnade han för ny nationell lagstiftning som ska begränsa möjligheten att använda den typen av affärsmodell i Sverige.

Mer konsumentvänligt

KO:s redovisning konstaterade bland annat att lootlådorna kan leda till problemspelande. Ministern är framför allt kritisk då han anser att det kan innebära att barn hamnar i kontakt med spel om pengar, vilket går mot rådande spellagstiftning.

Annons

Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen, tror däremot inte att nya lagar är vägen framåt mot lootlådorna.

– Generellt är det alltid bättre om branschen löser problemen, det går ofta snabbare och blir mer konsumentvänligt. Dessutom är självregleringssystem ofta striktare än lagreglering.

Branschen har sedan tidigare påbörjat arbetet med att reglera fenomenet, säger Per Strömbäck. Från och med årsskiftet ska alla nya spel som har lootlådor redovisa hur stor chansen är att få de olika typerna av innehåll, och nu finns också en märkning på spelen som visar om det går att spendera riktiga pengar i spelet, säger han.

– Vid köp kräver det ofta en vuxen som är delaktig på olika sätt när minderåriga spelar, så det handlar om att hjälpa de vuxna med kunskap och information. Vi vill självklart inte att unga ska börja spela om pengar, våra spel drivs av att de ska vara roliga att spela.

Inte lotteri

Dataspelsbranschen delar heller inte regeringens syn om att lootlådor innebär spel om pengar. Det finns flera viktiga skillnader, enligt Per Strömbäck.

– Till skillnad från lootlådor präglas riktiga lotterier av att de flesta är nitlotter. Dessutom kan missnöjda spelare i många fall få tillbaka pengarna, det sker varje dag. Hör av dig till spelet om du är missnöjd så får du hjälp, det hittar man inga onlinekasinon som gör.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons