Annons
Nyheter

Sri Lankas parlament ska välja ny ledare

Avskedsansökan från Sri Lankas president har godkänts. Under lördagen väntas parlamentet mötas för att välja en ny president. Tills dess har den kritiserade premiärministern tagit över styret.
Sri Lanka • Publicerad 15 juli 2022
Lankeser jublar över beskedet om president Gotabaya Rajapaksas avgång.
Lankeser jublar över beskedet om president Gotabaya Rajapaksas avgång.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Det var under stor dramatik som expresidenten Gotabaya Rajapaksa flydde landet tidigare i veckan. Nu har hans formella avskedsansökan accepterats och premiärminister Ranil Wickremesinghe träder i hans ställe tills en ny president har utsetts.

Under lördagen ska parlamentet träffas för att, om det kan enas, välja en ny president att sitta Rajapaksas under mandatperiod, som tar slut 2024.

Annons

Parlamentets talman Mahinda Yapa Abeywardana hoppas att processen är över inom en vecka.

Ledarskiftet kommer efter månader av politisk turbulens och ekonomiska svårigheter i landet, med omfattande demonstrationer och protester som följd. I Sri Lanka råder brist på både mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.

Demonstranterna har länge sett den förre presidenten Rajapaksa som ansvarig för krisen i landet, men riktar även krav på att nyinsvurne biträdande presidenten Ranil Wickremesinghe ska avgå.

– Han är supporter till Gotabaya och andra ur Rajapaksa-familjen. Han hjälpte dem. Han måste också gå, säger 73-årige demonstranten Veleuynatha Pillai.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons