Annons
Nyheter

SSU-medlem lämnar efter antisemitiskt inlägg

En person i SSU Malmö har fått lämna sitt förtroendeuppdrag efter att ha delat ett antisemitiskt inlägg. Samtidigt visar en granskning att SSU Malmös ordförande bjudit in en föreläsare ur den salafistiska miljön.
Politik • Publicerad 8 november 2018
Kvällsposten har hittat flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg i en granskning av medlemmar i SSU Skåne. Arkivbild.
Kvällsposten har hittat flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg i en granskning av medlemmar i SSU Skåne. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY

Predikanten Hussein Hamad bjöds in till ett samtal om religionens plats i samhället förra året, skriver Kvällsposten. Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver honom som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".

– Jag har aldrig hört talas om att han stod för radikala åsikter förrän nu. Hade jag vetat det skulle SSU Malmö självfallet inte bjudit in honom, säger Tiba Awni, ordförande i SSU Malmö, till tidningen.

Annons

Under ett styrelsemöte i SSU Malmö under onsdagskvällen diskuterades både denna inbjudan och en annan förtroendevald medlems delning av ett antisemitiskt inlägg på Facebook. Det ledde till att personen nu lämnar sitt uppdrag, rapporterar SVT Skåne.

Enligt Kvällsposten, som granskat 33 medlemmar i SSU Skåne och deras aktiviteter på sociala medier, finns flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg.

SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam skriver i ett mejl till tidningen att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna och att de ska granskas närmare. De medlemmar som pekas ut stängs av medan granskningen pågår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons