Annons
Nyheter

Stämning av svenska journalister kritiseras

En affärsman som lämnat in en stämningsansökan i England mot svenska nyhetssajten Realtid får delvis rätt av en brittisk domstol.
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna, kritiserar att Storbritannien anser sig ha jurisdiktion över publiceringar i Sverige.
Medier • Publicerad 11 maj 2022
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna. Arkivbild.
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

– En publicering ska prövas i det land där den gjorts, säger han till TT.

Stämningsansökan lämnades in i London i december 2020 och riktades mot Realtid, dess chefredaktör och två reportrar som gjort en granskning om ett bolags affärsmetoder.

Annons

High court i London har avvisat delar av stämningen, men ger den svenske affärsmannen rätt att som privatperson förtalspröva på tre punkter.

– Beskedet från High court betyder att varje svensk journalist som publiceras digitalt eller i tryckta medier är potentiellt ansvarig för alla rättssystem i världen. Det står i direkt konflikt med den princip om ensamansvar som Sverige har sedan 1766, där det inte finns några möjligheter att förtalsprocessa mot enskilda skribenter, vilket nu sker i fallet med Realtid, säger Thomas Mattsson.

Kostnaden för att processa i andra länder kan bli omfattande, och hot om dyra rättegångskostnader kan leda till självcensur och att svenska medier avstår från publiceringar, anser Mattsson.

Han vill se ett EU-skydd för medierna mot så kallad förtalsturism:

– Ett sätt skulle vara att EU startar en fond där medier som utsätts för det här får sina kostnader täckta. Själva hotet i en sådan här process är kostnaderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons