Nyheter

Stämning av svenska journalister kritiseras

En affärsman som lämnat in en stämningsansökan i England mot svenska nyhetssajten Realtid får delvis rätt av en brittisk domstol.
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna, kritiserar att Storbritannien anser sig ha jurisdiktion över publiceringar i Sverige.
Medier • Publicerad 11 maj 2022
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna. Arkivbild.
Thomas Mattsson, ordförande för Utgivarna. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

– En publicering ska prövas i det land där den gjorts, säger han till TT.

Stämningsansökan lämnades in i London i december 2020 och riktades mot Realtid, dess chefredaktör och två reportrar som gjort en granskning om ett bolags affärsmetoder.

High court i London har avvisat delar av stämningen, men ger den svenske affärsmannen rätt att som privatperson förtalspröva på tre punkter.

– Beskedet från High court betyder att varje svensk journalist som publiceras digitalt eller i tryckta medier är potentiellt ansvarig för alla rättssystem i världen. Det står i direkt konflikt med den princip om ensamansvar som Sverige har sedan 1766, där det inte finns några möjligheter att förtalsprocessa mot enskilda skribenter, vilket nu sker i fallet med Realtid, säger Thomas Mattsson.

Kostnaden för att processa i andra länder kan bli omfattande, och hot om dyra rättegångskostnader kan leda till självcensur och att svenska medier avstår från publiceringar, anser Mattsson.

Han vill se ett EU-skydd för medierna mot så kallad förtalsturism:

– Ett sätt skulle vara att EU startar en fond där medier som utsätts för det här får sina kostnader täckta. Själva hotet i en sådan här process är kostnaderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.