Annons
Nyheter

Staten måste betala skogsägare

Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Staten tvingas betala 18 miljoner kronor i ersättning till skogsägarna. Arkivbild.
Staten tvingas betala 18 miljoner kronor i ersättning till skogsägarna. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den skogsägare som inte får avverka fjällnära skog har rätt till ersättning av staten. Det slår Mark- och miljööverdomstolen fast i en dom på tisdagen.

Det är Skogsstyrelsen som inte gett tillstånd till skogsavverkning nära fjällen på grund av skogens höga naturvärden. Men staten måste alltså betala en ersättning som motsvarar 125 procent av marknadsvärdet, totalt 18 miljoner kronor. Tvisten inleddes redan 2016.

Annons

"Det är mycket glädjande. I första hand för de skogsägare som redan nu förhindrats att bruka sin skog utan att ersättas. Men även för andra skogsägare som med ett annat utfall kunde ha drabbats av samma sak", säger Paul Christensson, LRF Skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen överväger att i samarbete med Kammarkollegiet överklaga domen till Högsta domstolen.

"Finns det lagligt stöd för en ersättning så ska markägarna givetvis ha det, men nu behöver vi först läsa och analysera domen i lugn och ro", säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons