Annons
Nyheter

Delar av danska samhället öppnas igen

Nästa vecka kommer delar av det danska samhället att öppna igen, enligt statsminister Mette Frederiksen.
Under torsdagen väntas hon presentera en plan för återöppningen.
Danmark • Publicerad 7 maj 2020
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.Foto: Philip Davali/Ritzau/TT

S-regeringen och övriga partier i folketinget träffades under onsdagskvällen för att diskutera hur återöppningen av Danmark ska fortsätta. Den nuvarande fasen gäller till söndagen den 10 maj.

Efter mötet säger Mette Frederiksen att från måndag går det att göra en hållbar öppning.

Annons

Regeringen vill öppna hela detaljhandeln, inklusive varuhusen, restauranger, kaféer samt skolorna för de äldsta eleverna.

Folketingets partier ska träffas igen på torsdagen för att enas om en övergripande plan. Mette Frederiksen poängterar att det är viktigt att tillkännage en plan för återöppningen redan samma dag.

Slagit hårt

Nedstängningen på grund av coronakrisen har slagit hårt mot landets ekonomi.

– Det är en otroligt svår balansgång. Jag vet mycket väl att många människor är otåliga. Jag skulle helst vilja öppna hela Danmark på en gång, men det vore mycket oansvarigt. Därför föreslår jag att vi gör det stegvis och börjar på måndag, säger statsministern.

När partierna träffas igen på torsdagen för nya förhandlingar är en av frågorna en höjning av gränsen för hur många som får samlas, säger oppositionspartiet Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen. I dag är gränsen tio personer.

Flera partier har också efterlyst ett datum för när landets gränser kan öppnas igen.

– Kan vi ta emot tyska och norska turister i sommar eller inte? Det svaret är vi skyldiga turistnäringen, säger Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre.

Men något sådant besked kommer inte att komma.

– Vi tänker inte sätta ett datum för gränsfrågan i morgon (torsdag). Det är för tidigt, säger Frederiksen.

Kontroll på smittspridningen

Enligt en rapport från myndigheten Statens serum institut (SSI) som presenterades under onsdagen skulle det vara möjligt att öppna fler verksamheter i Danmark och fortfarande ha kontroll på smittspridningen i landet.

Till exempel skulle varuhus, bibliotek, djurparker och botaniska trädgårdar öppnas. Professionell idrott skulle kunna tillåtas, men utan publik.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons