Annons
Nyheter

Statsvetare: Det fanns ingen annan utväg

Det var oundvikligt att Fredrik Federley lämnar politiken, enligt statsvetare. Han har bränt sina kort inom partiet, och förtroendet är väck. Men Sverige, och Centerpartiet, förlorar en tung politiker i EU-parlamentet.
Politik • Publicerad 11 december 2020
Fredrik Federley var tvungen att lämna politiken. Det fanns ingen annan utväg, anser statsvetaren Marja Lemne. Arkivbild.
Fredrik Federley var tvungen att lämna politiken. Det fanns ingen annan utväg, anser statsvetaren Marja Lemne. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

– Om det som stått i medierna är sant, att han dolt saker och dragit ut på att berätta, så fanns ingen annan utväg, säger Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola.

Förtroendet har skadats, trots att det inte han som har begått några brott, konstaterar hon. Det handlar om hur han själv hanterat det. Att inte vara helt ärlig och transparent fungerar inte, och det gör att han måste gå.

Annons

– Politik är en förtroendefråga. Det hade inte varit möjligt för honom att fortsätta, säger Marja Lemne.

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet och inriktad på EU-parlamentsfrågor, konstaterar också att Federley bränt sina kort inom partiet.

Jultal skyndar på

Marja Lemne tror att det är viktigt att han går ut med beslutet själv, och att det sker nu, veckan innan Annie Lööf ska hålla sitt jultal nästa vecka. Annars skulle detta överskugga allt partiledaren säger, förklarar hon.

Att Federley nu lämnar innebär att Sverige och Centerpartiet förlorar en tung EU-parlamentariker, enligt Magnus Blomgren.

– Liberalerna har blivit väldigt svaga i EU-parlamentet, och Centerpartiet har tagit över fanan. Fredrik Federley själv har blivit en högt profilerad EU-parlamentariker.

"Ska inte överdrivas"

Frågan är hur det påverkar Sveriges ställning i parlamentet.

– Det är betydelsefullt för Centerpartiet, och för partiets roll i EU-parlamentet. Men man ska inte överdriva betydelsen för Sveriges del, säger Magnus Blomgren.

Att Federley nu lämnar behöver dock inte betyda det definitiva slutet på hans politiska karriär.

– Han kan komma tillbaka, säger Marja Lemne.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons