Annons
Nyheter

Statsvetare: Det här var nödvändigt för L

Ett väntat besked och nödvändigt för att Liberalerna ska ta sig över fyraprocentsspärren. Så bedömer statsvetare Liberalernas besked om att de vill ingå i en borgerlig regering.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, anser att Liberalernas beslut var smart. Arkivbild.
Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, anser att Liberalernas beslut var smart. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det har ju Sabuni varit tydlig med, och det här är ju också vad vi har förstått att Sabuni själv vill. Nu har hon uppenbarligen fått med sig partistyrelsen och det får man ändå se som en framgång för henne som partiledare, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Även Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och valexpert vid Göteborgs universitet, anser att beskedet var givet.

Annons

– Det känns som om det här var nödvändigt för att de ska klara sig över fyraprocentsspärren, säger han.

"Smart val"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma spår. Han bedömer att det här inte är några nyheter, utan att Liberalerna nu helt enkelt var tvingade att sätta ner foten i regeringsfrågan.

– Den otydlighet som funnits om var Liberalerna står i regeringsfrågan har ju varit en bidragande orsak till att de ligger dåligt till i opinionen, säger han.

Samtidigt pekar Tommy Möller på att Liberalernas besked i regeringsfrågan kan påverka de fortsatta förhandlingarna med partierna som träffat januariöverenskommelsen.

– Hon säger att de ska stå upp för det ingångna avtalet, men de har ju också ett vidare samarbete. Det här kan få konsekvenser för det eftersom man nu vet att samarbetet är något övergående, säger Tommy Möller.

Sören Holmberg bedömer att Liberalerna har gjort ett smart val i det här läget.

– De både äter kakan och vill ha den kvar när de fullföljer januariöverenskommelsen och sedan går in i en borgerlig regering, säger han.

"Viktig signal"

Madestam tror att den närmaste tiden kan bli knepig för Liberalerna.

– De säger att man ska påbörja arbetet för ett regeringsskifte redan nu, och då blir det kanske att spela lite med två lag samtidigt. Det kan bli lite klurigt hur man ska förhålla sig till det i termer av utspel och förslag som man lägger.

– Men det är en väldigt viktig signal till väljarna det handlar om.

Annons

Hon är övertygad om att Liberalerna "gjort sin hemläxa" och tittat noga på vad väljarna vill.

– Förmodligen har man gjort bedömningen att det här är det bästa och det som väljarna vill ha. I nuläget finns det inget alternativ för Liberalerna än att göra det som väljarna vill, utan de måste göra allt som står i deras makt för att bryta den konstanta nedgången i opinionen, säger Madestam.

Tommy Möller ser med spänning fram emot att se hur beskedet i regeringsfrågan tas emot internt inom Liberalerna och i opinionen i stort.

– Det är ju ett parti som är djupt splittrat i den här frågan. För opinionen kanske de framstår som något tydligare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons