Annons
Nyheter

Stockholm öppnar coronaboenden för dementa

TT har tidigare berättat om problemet med att demenssjuka personer med covid-19 riskerar att sprida smittan till friska på särskilda boenden. I Stockholms stad har man nu öppnat tre coronaboenden för äldre dit personer med demens kan flyttas, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 1 maj 2020
Stockholms stad öppnar tre coronaboenden för demenssjuka. Arkivbild.
Stockholms stad öppnar tre coronaboenden för demenssjuka. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD). Arkivbild.
Stockholms stads äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD). Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Greger Bengtsson på Sveriges kommuner och regioner (SKR) vittnar flera kommuner om problematiken att det är svårt att begränsa rörligheten för demenssjuka coronasmittade personer på boendena.

– Även om man försöker så långt det går att låta personer som är smittade vara i sina egna lägenheter så öppnar de dörren och går ut – och smittar andra på boendet, säger Greger Bengtsson.

Annons

I Stockholms stad försöker man lösa problemet genom att öppna tre äldreboenden, med sammanlagt 62 platser, dit coronasmittade demenssjuka kan flyttas tillfälligt.

– Om man gör bedömningen att det inte är lämpligt att personen bor kvar på det äldreboende där den bor, för att den riskerar att föra smittan vidare på avdelningen, då kan man flytta personen till ett sånt här coronaboende under tiden som man är smittad, säger Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad till Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons