Annons
Nyheter

Stockholm redo att använda fältsjukhuset

Det nya fältsjukhuset i Älvsjömässan är redo att snart, om det blir nödvändigt, ta emot patienter, uppger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
På en tredjedel av alla äldreboenden i Stockholms stad finns boende som har smittats.
Coronavirus • Publicerad 1 april 2020
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, håller pressträff på onsdagen om läget angående coronaviruset, covid-19.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, håller pressträff på onsdagen om läget angående coronaviruset, covid-19.Foto: Jessica Gow/TT

– Stormen har inte mojnat, det är en stadig ökning av smittade. Vi måste fortsätta att ligga steget före för att öka kapaciteten i hela hälso- och sjukvården, säger Eriksson vid en pressträff.

– Vi höjer dagligen kapaciteten för intensivvård och annan vård. Vi ligger just nu steget före och fortsätter att arbeta efter att hoppas på det bästa men planera för det värsta, tillägger han.

Annons

På frågan om det finns tillräckligt med respiratorer för intensivvård svarar Eriksson att det hittills funnits tillräckligt många.

– Vi har normalt sett knappt hundra intensivvårdsplatser men vi har fördubblat antalet platser. Just nu intensivvårdas omkring 150 personer, säger Björn Eriksson.

"Några dagar"

Under det senaste dygnet har 45 personer avlidit i Region Stockholm efter att ha smittats. Därmed har totalt 149 personer dött i området.

Fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm är redo att öppna, säger Björn Eriksson.

– Vad det gäller Älvsjö har vi sagt att så fort som möjligt ska vi driftsätta det. Just nu är det fysiskt färdigställt för att kunna ta emot patienter. VI hoppas att det ska vara möjligt inom några dagar.

Orolig personal

TT: Betyder det före helgen?

– Det är svårt att säga, vi hoppas att vi inte ska behöva använda fältsjukhuset i Älvsjö överhuvudtaget.

Vårdpersonal i Stockholm är samtidigt orolig för att skyddsutrustningen inte ska räcka till.

– Vi tar allvarligt på personalens oro och arbetar för att alla ska få den information och utrustning man behöver för att kunna genomföra sitt arbete, säger Eriksson.

Smitta på äldreboende

På minst 29 äldreboenden i Stockholms stad har en eller flera boende smittats av coronaviruset, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Elisabeth Antfolk, ordförande för fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad, beskriver situationen som kaotisk.

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons