Annons
Nyheter

Stökigt väder: Kuling och lavinfara

Det blåser hårda vindar till havs och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling och nedisning i stora delar av Östersjön.
I fjällvärlden råder det betydande lavinfara inför den sista sportlovsveckan.
Väder • Publicerad 7 mars 2021
Det råder lavinfara i fjällen. Arkivbild.
Det råder lavinfara i fjällen. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

Färjetrafiken mellan Umeå och Holmön har ställts in fram till måndag morgon på grund av det hårda vädret, rapporterar P4 Västerbotten.

SMHI varnar för kuling i hela Östersjön förutom Finska viken. Dessutom varnar man för nedisning i Södra Bottenhavet och norrut, samt i Norra Östersjön och Finska viken.

Annons

Även i Södra Jämtlandsfjällen har det blåst hårt och, precis som på resten av Naturvårdsverkets prognosplatser för lavinfara, råder där en klass 3-varning för laviner.

Betydande lavinfara

"Med fortsatta snöbyar och hård vind även under söndagen så är vårt råd väldigt enkelt. Undvik all brant terräng i de väderstreck som samlat snö", skriver Naturvårdsverket om Södra Jämtlandsfjällen på sin sajt Lavinprognoser.

– Det är fortfarande blåsigt i Jämtlandsfjällen. Det finns lokalt hårda vindar på kalfjället, men de kommer att avta i natt, säger Gunilla Grafström, jourhavande meteorolog på SMHI.

Andra delar med betydande lavinfara är Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, Västra Vindelfjällen, Södra Lapplandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen.

Lugnare nästa vecka

På måndag inleds den sista sportlovsveckan. Då är det sportlov i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län, Västernorrlands län samt i flera kommuner i Gävleborgs län.

Enligt SMHI kommer vindarna i fjällen att avta på måndag.

– Det blir en lite lugnare start på nästa vecka. I Jämtlandsfjället kan det tidvis blåsa mer. Sedan blir det allmänt blåsigt på torsdag, säger Gunilla Grafström.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons