Annons
Nyheter

Stöldliga riktar in sig på premiumbilar: ”Oerhört skickliga”

En utländsk stöldliga riktar in sig på premiumbilar och plockar allt från framlyktor till partikelfilter.
Efter en ny våg med stölder går nu polisen ut med en varning.
– Vi vill att folk ska vara medvetna att det här pågår, säger Robert Loeffel.
Södra Sverige • Publicerad 15 oktober 2019

Sedan några veckor tillbaka har ligan opererat i Växjö. Där har tjuvarna framför allt plockat framlyktor, airbags och partikelfilter från Mercedesbilar. Förra veckan var det dags för en ny stöldvåg. Då blev sammanlagt 19 olika BMW-bilar i Växjö, Kalmar, Karlskrona, Karlshamn och Nybro av med rattar. I Kalmar stals rattar, airbags och strålkastare från bilar i områdena Johannesberg/Tegelviken. I Nybro drabbades bilar i området Myrdalen, i anslutning till Sveavägen.

Enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel rör det sig om en utländsk stöldliga som är i farten. Tjuvarna riktar in sig på premiumbilar.

Annons

– Vad gäller BMW:s som drabbats Kalmar län siktar de in sig på bilar som kan ha något år på nacken och inte har larm. Många tror kanske att det är ett larm när man köpt en bil men när man tittar närmare på paketet som är på bilen så är det inget larm. Och tjuvarna vet precis vilka modeller det är, säger Robert Loeffel.

Tjuvarna tar sig in i bilarna genom att krossa en ruta. Och de vet mycket väl vad de håller på med.

– Att montera bort en ratt med airbag i är inte ofarligt. Det finns en liten sprängladdning som kan utlösas som kan göra att man blir svårt skadad. Men de här tjuvarna är oerhört skickliga, säger Robert Loeffel.

Enligt vittnesuppgifter och bilder från kameraövervakning kan polisen konstatera att tjuvarna oftast jobbar två och två.

– En spanar och en jobbar. Och man har rekognoscerat innan så man vet precis vad man ska ta vägen, säger Robert Loeffel.

Enligt polisen rör det sig om stora belopp som stjäls. Ett partikelfilter går till exempel på 25 000 kronor. Stöldgodset transporteras sedan ut ur landet.

– Rattarna går utomlands till Östeuropa. Det finns en marknad där man reparerar upp krockskadade bilar som de används till, säger Robert Loeffel.

Nu efterlyser polisen tips och observationer från allmänheten.

– Vill vill att folk ska vara medvetna om att det här pågår. Det är svårarbetat eftersom de turnerar runt och de rör sig mycket runt de här ytorna. De kommer in ett par timmar i en stad, slår till, och försvinner sedan, säger Robert Loeffel.

Enligt Loeffel rör det sig oftast om män mellan 20 och 50 år.

Annons

– Det bästa tipset är att vara observant om det kommer folk på kvällarna som är omotiverat ute och promenerar eller kör runt. Då kan det vara en rekognosceringsrunda. Det är ingen slump att de hamnar på de här ställena, de har rekognoscerat innan och vet precis var bilarna står.

Här saknas innehåll

Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons