Annons
Nyheter

Stoppades av arg publik – Ramaphosa lovar mer

Sydafrika • Publicerad 3 maj 2022
President Cyril Ramaphosa han nätt och jämnt börja tala till publiken i Rustenburg, innan han fick sticka därifrån.Foto: Denis Farrell/AP/TT
Arga gruvarbetare stötte ihop med poliser när Ramaphosa skulle tala.Foto: Denis Farrell/AP/TT

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa skulle förstamajtala inför storpublik i söndags, men mötte ett väldigt missnöje och fick eskorteras därifrån av vakter. Nu lovar han mer stöd till landets mindre bemedlade.

Talet skulle hållas i gruvstaden Rustenburg, väster om Pretoria. Förstamajfirandet arrangerades av ett av Sydafrikas största fackförbund. Stora delar av publiken krävde presidentens avgång.

Annons

"Jag hade ingen möjlighet att tala till folksamlingen eftersom arbetarna där hade klagomål som de uttryckte högt och tydligt", skriver Ramaphosa i ett nyhetsbrev, där han säger sig förstå frustrationen.

Sydafrika är den största ekonomin i Afrika, men till följd av pandemin har arbetslösheten stigit till rekordhöga 35 procent. Arbetarklassen och fattiga drabbades hårdast, skriver Cyril Ramaphosa.

"Vi är fast beslutna att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra deras liv och arbetsvillkor", skriver han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons