Annons
Nyheter

Stor gräsbrand vattenbombades i Stockholm

Vattenbombande flygplan fick tillkallas när en stor gräsbrand bröt ut på Järvafältet i nordvästra Stockholm på tisdagseftermiddagen.
Brand • Publicerad 12 april 2022
Vattenbombande flygplan tillkallades under tisdagen för att släcka en gräsbrand på Järvafältet i nordvästra Stockholm.
Vattenbombande flygplan tillkallades under tisdagen för att släcka en gräsbrand på Järvafältet i nordvästra Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Räddningstjänsten tog hjälp av två så kallade skopande flygplan, som samlar vatten och vattenbombar branden.

Branden nådde aldrig bebyggelse i Husby och var under tisdagskvällen under kontroll.

Annons

– Det verkar ha gått bra, planen är effektiva som tusan, säger Per Johansson, ledningsbefäl på räddningstjänsten, till TT.

Vid 19-tiden var det enbart eftersläckning som fortsatt pågick.

– Vi kommer väl vara kvar kanske någon eller ett par timmar. Det är ett ganska stort område så de måste gå runt och titta så att det är okej, säger Johansson.

Det är första gången som de skopande flygplanen används i år, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

"Informationen vi fått från räddningstjänsten är att gräsbranden är över åtta hektar stor och cirka en kilometer i omkrets. På grund av vädret så riskerar den att spridas. Därför är det extra viktigt att sätta in förstärkningsresurser i form av skopande flygplan snabbt, särskilt när det är i stadsnära bebyggelse", sade Erik Flink, projektledare på myndigheten, enligt ett pressmeddelande tidigare under dagen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och kommer undersöka brandplatsen med tekniker och brandsökshund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons