Annons
Nyheter

Stor knarkhärva i Uppsala – 17 åtalas

En stor narkotikahärva har avslöjats i Uppsala. Nu åtalas 17 personer.
Brott • Publicerad 2 maj 2022
Det stora narkotikaåtalet väcktes vid Uppsala tingsrätt. Själva rättegången kommer att hållas i Attunda tingsrätts säkerhetssal. Arkivbild.
Det stora narkotikaåtalet väcktes vid Uppsala tingsrätt. Själva rättegången kommer att hållas i Attunda tingsrätts säkerhetssal. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Vi tror att vi har stoppat ett av de viktigaste nätverken som säljer narkotika och hanterar handgranater, med bas i Uppsalatrakten", skriver kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare vid polisen i region Mitt, i ett pressmeddelande.

Nätverket misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige. Knarket har sedan sålts vidare i mindre partier i hela landet.

Annons

Tullen och polisen har beslagtagit stora mängder narkotika, bland annat kokain, amfetamin och cannabis. Gatuvärdet på beslagen bedöms uppgå till 110 miljoner kronor.

Polisen slog till mot nätverket i fjol. Tillslaget har kopplingar till den internationella polisinsatsen Trojan Shield. En del av bevisningen kommer från den krypterade meddelandeappen Anom, som FBI distribuerade och lurade brottslingar att använda.

"Utredningen har haft flera internationella kopplingar och åtalet har föregåtts av omfattande samarbete med polis i Spanien, Nederländerna och Österrike", säger Torbjörn Munther i pressmeddelandet.

Rättegången planeras starta i mitten av maj och väntas pågå till mitten av november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons